Allerzielen

Allerzielen

Op Allerzielen, 2 november, komen mensen samen om onze overleden dierbaren, die verder leven in ons hart, te herdenken. 

Vele begraafplaatsen, kerkhoven, crematoria en herdenkingsparken organiseren een lichtjesavond. 

Tijdens deze lichtjesavond worden de namen van de overledenen gezongen of genoemd. Voor de nabestaanden is dit belangrijk om nogmaals de naam van hun geliefden te horen. Maar ook om hun geliefden in het licht te zetten. Een brandende kaars brengt licht en verbinding. Voor sommige het licht in een donkere periode of het licht voor de verbinding die we zoeken. 

Tijdens een uitvaart gebruiken we het licht meestal in de vorm van kaarslicht. 

In een moment van stilte en licht kan men de overledene in herinnering nemen en hem/haar op liefdevolle wijze in gedachten in het licht zetten. 

Het met liefde en respect overdenken van het leven van de overledenen is een belangrijk element, enerzijds om het rouwproces van de achterblijvende te ondersteunen, anderzijds om het terugblikken van het zojuist voltooide leven. 

Al jaren organiseer ik, met meerdere vrijwilligers, de lichtjesavond op het kerkhof van de St. Pancratiuskerk in Castricum. Voor mij een dag met een gouden randje. 

Al vroeg in de middag beginnen we met het plaatsen van de 500 lantaarns met kaarsjes aan de herderstaffen. 

ZwanenVele mensen zijn die dag al bezig om de graven schoon te maken en de kaarsjes klaar te zetten. Er ontstaan mooie gesprekken op zo’n dag. Ieder graf heeft zijn eigen verhaal. 

Rond 17.00 uur branden alle kaarsjes en vuurkorven en met het inzetten van de avond is het hele kerkhof sfeervol verlicht. Op de achtergrond klinkt er zachtjes Gregoriaanse muziek. 

In de avond bezoeken vele mensen de graven/gedenkplaatsen van hun overledenen. Sommige alleen, sommige met hele families en vrienden. 

Er wordt herdacht, er worden verhalen verteld, gelachen, tranen gelaten, nog éénmaal een wijntje samen gedronken bij het graf of er wordt gezongen met elkaar. Een ieder beleeft het op z’n eigen manier. 

En als wij dan om 21.00 uur nog éénmaal met elkaar over het kerkhof lopen dan voelen wij de verbinding en de dankbaarheid. Dankbaar dat we dit hebben mogen doen voor al die mensen die weer een stukje verder zijn in hun rouwproces en alle overledenen die we in het licht hebben mogen zetten. 

Ik wens u een mooi Allerzielen.

Wendy van der Meer

Allerzielen begraafplaats

Geplaatst op: 1 november 2023