Charon Uitvaartbegeleiding, onderdeel van Dunweg Uitvaartzorg, zet een belangrijke stap naar duurzame uitvaarten door zich aan te sluiten bij GreenLeave. Hiermee versterkt Charon haar positie als voorloper in de uitvaartbranche en biedt ze nabestaanden in de regio Alkmaar de mogelijkheid om bewust te kiezen voor een milieuvriendelijke uitvaart.
De keuze voor een duurzame uitvaart wordt steeds populairder. Mensen willen hun principes van milieubewust leven steeds vaker doorzetten na hun overlijden. GreenLeave, een samenwerkingsverband van uitvaartorganisaties dat in 2014 is opgericht, maakt duurzame uitvaarten toegankelijk en vanzelfsprekend. Charon Uitvaartbegeleiding sluit zich nu bij dit netwerk aan en brengt daarmee het GreenLeave-label naar de regio Alkmaar.
Charon Uitvaartbegeleiding heeft altijd persoonlijke aandacht en zorg centraal gesteld. Met de toevoeging van duurzaamheid aan hun dienstverlening, biedt Charon nu een compleet pakket voor nabestaanden die ook bij het laatste afscheid rekening willen houden met de impact op het milieu. “We zijn er trots op dat we met deze stap het verschil kunnen maken voor zowel onze klanten als het milieu,” zegt Denzel van der Pijl van Dunweg.
Bewustwording onder nabestaanden vergroten
Volgens Denzel is de samenwerking met GreenLeave niet alleen bedoeld om duurzame uitvaarten mogelijk te maken, maar ook om de bewustwording onder nabestaanden te vergroten. “Nabestaanden zijn vaak nog niet bekend met de mogelijkheden van een groene uitvaart. Door onze samenwerking met GreenLeave kunnen we hen actief informeren over de keuzes die er zijn, zodat milieubewust afscheid nemen een vanzelfsprekende optie wordt,” aldus van der Pijl.
Duurzaam pakket, duurzame partners
Evert de Niet, voorzitter van Stichting GreenLeave, is blij met de toetreding van Charon. “Door de aansluiting van Charon is het belang van de duurzame uitvaart ook in een groot deel van Noord-Holland beter vertegenwoordigd’’. GreenLeave faciliteert de duurzame uitvaart in Nederland met kritisch geselecteerde uitvaartproducten en -diensten benadrukt De Niet. “Bij het al bestaande aanbod ‘eco’ producten was het duurzaamheidsaspect niet altijd duidelijk, het was ook versnipperd. Vanuit GreenLeave bieden we nu een eenduidig en transparant verhaal, met een verantwoord duurzaam pakket aan producten en diensten. En wij dagen leveranciers uit om nieuwe en steeds meer duurzamer producten te ontwikkelen. Zo fungeert GreenLeave als vliegwiel voor duurzame innovaties.” Samenwerking met andere duurzame organisaties zorgt voor een breed draagvlak; zo is de aanpak van GreenLeave bij oprichting positief beoordeeld door Natuur & Milieu.
Over GreenLeave
GreenLeave is een samenwerkingsverband van uitvaartorganisaties die duurzaamheid vanzelfsprekend en toegankelijk willen maken in de uitvaartbranche. Op dit moment bestaat het bestuur uit de volgende leden: Evert de Niet (voorzitter), Roel Stapper (Zuylen Uitvaartverzorging, penningmeester), Eveline de Koning (PC Uitvaart, marketing en communicatie) en Karlijn Oldenkotte (a.s.r.) en Marc Krans (Eer & Volharding).
Zeven kernprincipes
De deelnemende uitvaartondernemers van GreenLeave geven zelf uiteraard het goede voorbeeld. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering doordat het voldoet aan zeven kernprincipes. Zoals bijvoorbeeld het verminderen van de milieu-impact van de eigen werkzaamheden bij het verzorgen van de uitvaarten. Daarnaast zijn goed werkgeverschap en het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven duurzame voorwaarden. Als vanzelfsprekend vallen daar ook duurzaam inkopen en eerlijk, transparant en klantgericht werken onder. Medewerkers hebben kennis over duurzaamheid en over dit alles wordt op eerlijke wijze gecommuniceerd.