Vrijstelling voor erehaag

16 april 2020
Bron NHDmedia

Vrijstelling voor erehaag bij uitvaart: Maximaal 100 personen en 8 volgauto’s. Voor grote samenkomsten moet ontheffing worden gevraagd

Er mag toch een erehaag worden gevormd bij uitvaarten. Dat heeft Piet Bruinooge, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, donderdagmiddag bekend gemaakt.

Een erehaag mag uit maximaal 100 personen en acht volgauto’s bestaan. Als er meer mensen dan 100 worden verwacht moet ontheffing worden verleend. Dat wordt dan per geval bekeken.

Met de vrijstelling ’komt de Veiligheidsregio tegemoet aan een breed gedeeld gevoel in de samenleving’. Aanvankelijk bleken erehagen verboden omdat ze onder het samenscholingsverbod vielen. Dat kwam met name Bruinooge op heftige kritiek te staan, hoewel hij geen verbod had uitgeschreven. Er kwamen honderden reacties.

,,Ik heb er alle begrip voor dat mensen de behoefte hebben aan het uiten van hun verdriet’’, verklaart de burgemeester van Alkmaar. ,,Daar is direct het dilemma. We moeten namelijk ook blijven waken voor de verdere verspreiding van het virus. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ook bij verdriet.”

Voorzitter Bruinooge wijst er wel op ’dat we er nog niet zijn’: „De anderhalve meter afstand van elkaar is nog altijd noodzakelijk om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. We blijven mensen daar op wijzen. Niet door het ze te verbieden, maar door ze eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Hou je aan de maatregelen. Ook in een erehaag, maar ook na afloop. Dan is er veel mogelijk.”

Geplaatst op: 16 april 2020