Nabeschouwing Uitvaartbeurs Alkmaar 2011

Uitvaartbeurs Alkmaar 2011 groot succes

 

De uitvaartbeurs in de Grote Kerk te Alkmaar zaterdag 9 april was ook dit jaar een groot succes. Initiatiefneemster Gijsje Teunissen van CHARON uitvaartbegeleiding had  bijna honderd enthousiaste kunstenaars, bedrijven, stichtingen en muzikanten bij elkaar gebracht om samen alle mogelijkheden tijdens de uitvaart, maar ook tijdens sterven en rouwen te laten zien, voelen en beleven.

Link naar videoverslag: Klik hier

De reacties van standhouders en publiek waren bijzonder positief: “Ik dacht het zal wel een trieste bedoening zijn, maar ik  werd overweldigd door de warme sfeer, openheid en enthousiasme van al die verschillende standhouders.” Ook de opening met de rouwstoet werd positief ontvangen: “Goed zo meiden, gooi het maar open…” werd ons toegeroepen tijdens de tocht met twaalf bijzondere omhulsels door de Langestraat en de Laat. En inderdaad, het publiek is er rijp voor, meer openheid in de uitvaartwereld. Families zijn mondiger en willen keuzes aangeboden krijgen. Voor een uitvaartleider is het bijna onmogelijk om alle mogelijkheden die er tegenwoordig in uitvaartland zijn in de korte tijd van overlijden tot de uitvaart te laten zien.

[singlepic id=145 w=320 h=240 float=left]Daarom was deze dag zo belangrijk: men kon zich in een ongedwongen sfeer uitgebreid laten informeren. Er waren traditionele uitvaartbedrijven aanwezig, maar ook uitvaartbedrijven waar bijna alles kan. Je kon informatie inwinnen over een uitvaartverzekering of zelfs je eigen kist winnen door mee te doen aan de wedstrijd: ‘Wie zet het snelst de doe-het-zelf-kist in elkaar’. Er streden vier teams, mannen en vrouwen, om de eerste prijs . Lesley Kraaijeveld uit Amsterdam liep uiteindelijk om 5 uur met haar buurman en de gewonnen kist de deur uit.

Doe-het-zelf kist wedstrijd, gesponsord door: Capulus

Ook van de pendeldienst met rouwauto’s van en naar de kerk werd dankbaar gebruik gemaakt: “Goh, dat ik toch nog eens in een Daimler mag rijden…”  Het gevoel om met een kist in een auto te zitten gaf soms eerst een onwennig gevoel, maar in gesprek met de chauffeurs verdween dit gevoel altijd en was de missie van Gijsje Teunissen weer geslaagd: de angst voor het onbekende rondom de dood een beetje verzachten.

Daimler, Alcuon Uitvaartzorg uit Zeist

Om 5 uur bleken 1250 bezoekers de kerk bezocht te hebben. Sommigen waren er al om kwart voor tien om met de rouwstoet mee te lopen. Al met al kijken initiatiefneemster Gijsje Teunissen van CHARON uitvaartbegeleiding en Ebbo Voorhout, manager van de Grote Kerk, tevreden terug op een geslaagde, zonovergoten dag.

Voor een videoverslag kijk op: Uitvaartbeurs op YouTube

Geplaatst op: 14 april 2011

Pin It on Pinterest