Team Charon

Wij stellen u graag voor aan het team uitvaartbegeleisters
van Charon Uitvaartbegeleiding Alkmaar e.o.

Gijsje

Gijsje Teunissen

Oprichtster van Charon Uitvaart.
Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid met 4 nevenvestigingen in Noord- en Zuid-Holland, welke allemaal met dezelfde missie werken, namelijk Liefde Aandacht en Respect voor de nabestaanden en voor voor de overledene

In  2004 startte ik Charon uitvaartbegeleiding en mijn motto was: ‘Ik geef de uitvaart terug aan de mensen.’ Dit was in die tijd nog niet gebruikelijk, toch werd deze gedachte omarmd door de families die ik begeleidde en ik ben nog steeds ervan overtuigd, dat alles wat je zelf doet, jou helpt bij het verwerking van een grote verlies.
Vanaf het begin inspireerde ik mensen tijdens uitvaartbeurzen, lezingen, infodagen, de theatervoorstelling: “Gekleurde Uitvaart”, mijn boek: “Afscheid nemen met je hart”, “Workshops met diepgang” en natuurlijk de bijzondere uitvaarten, die ik mocht begeleiden.
Ondertussen heb ik een team vrouwen om mij heen verzameld, welke allemaal op hun eigen, warme, betrokken manier onze families bestaan. Zij zijn de belichaming van mijn missie Liefde – Aandacht – Respect. 

Ik zelf ben verder gegaan op mijn reis om mensen in liefde te begeleiden en organiseer nu samen met mijn man Rick, Troostreizen voor nabestaanden in Spanje. Na het overlijden van je geliefde samen met gelijkgestemden op adem komen in de troostrijke omgeving van Casa Charon. 

De Troostreizen en het begeleiden van mijn team geven mij enorme voldoening

Eveline vierkant

Eveline Joppe

Mijn missie, misschien wel mijn passie, is om nabestaanden te helpen om samen een warme, unieke en bijzondere week én dag van het afscheid te maken, ondanks de kleur van deze dagen, namelijk vaak gitzwart.
Het proces vanaf het eerste telefoontje tot aan het laatste moment in de aula of welke locatie dan ook is wonderlijk en biedt zoveel troost voor later, mits we het gewoon met z’n allen goed doen. Elke dag een stapje en dat lukt, met elkaar. 

Mijn achtergrond is het bedrijfsleven, waar ik verantwoordelijk was voor de organisatie van (grote) evenementen. De ommekeer kwam 15 jaar geleden toen ik meerdere malen persoonlijk met de dood te maken kreeg. Ik ontdekte dat er slechts één iemand in de uitvaartbranche hetzelfde dacht over de uitvoering en beleving van uitvaarten als ik, en dat was Gijsje.
Zo wilde ik het ook doorgeven. Na een opleiding, stage en wat omzwervingen mocht ik bij Charon gaan werken en is mijn droom uitgekomen.

Inmiddels werk ik al heel wat jaren met veel aandacht, liefde en respect bij Charon!

Petra Overbosch vierkant

Petra Overbosch

Afscheid nemen is een innerlijk proces dat voor iedereen anders is. Ook het zichtbare proces van het afscheid is in essentie altijd authentiek. Het helpen bij de uitvaart en het zo mooi mogelijk gezamenlijk vormgeven ervan, is voor mij daardoor ook elke keer nieuw. Het is bij ieder overlijden, bij elke gestorvene samen zoeken en aftasten waar de kracht ligt en de troost te vinden is.

Mijn achtergrond ligt in de antroposofie waar ik na mijn studie sociaal culturele theologie aan de UVA een rijke bron van inspiratie heb gevonden. Meerdere jaren heb ik gewoond en gewerkt op een sociaal-therapeutische zorginstelling in de Beemster. Bij het overlijden van een bewoner was er altijd veel aandacht voor de (gras)opbaring, het waken en rituelen. Dit zijn rijke ervaringen geweest die ik meedraag in mijn werk.

Inmiddels woon ik alweer enige tijd in Bergen en nadat ik enkele jaren in Santpoort en omgeving als uitvaartbegeleider heb gewerkt, is het nu fijn dat ik voor Charon in mijn eigen gemeente de mensen bij kan staan.

Hortense Assink vierkant

Hortense Assink

Na jarenlang als vrijwilligster te hebben gewerkt in de uitvaartbranche volg ik nu bij Charon vol trots mijn hart verder. Met een grote verscheidenheid aan bagage en levenservaring valt alles als een puzzel in elkaar. 

Het is ontzettend mooi en dankbaar werk dat ik families mag bijstaan in hun moeilijkste periode, in hun diepste verdriet en kwetsbaarheid, ervaar ik elke keer opnieuw als een eervolle taak. Omdat iedereen nu eenmaal anders is, is ook iedere uitvaart anders, want we zijn allemaal uniek. Soms is een afscheid heel klein en ingetogen, terwijl het een andere keer groots gevierd wordt, als een evenement. Voor mij is het belangrijk dat het afscheid past in de geest van de overledene. Altijd ben ik respectvol op zoek naar dat ene detail, de extra aandacht en de zorg voor de overledene en de nabestaande(n). 

Het vak uitvaartbegeleider kies je niet, het zit in je. Samen met een fantastisch team van lieve en vooral bevlogen collega’s, proberen wij ieder afscheid onvergetelijk te maken. Dit afscheid doe je immers maar één keer, dus dat moet in één keer goed. 

Dit is mijn missie en die van Charon ♥    “Tans”

Annelies Klos kleiner

Annelies Klos

Het zaadje om graag werkzaam te willen zijn in de uitvaart is in 2002 gepland, toen mijn vader op 66 jarige leeftijd overleed. Ik heb me sinds die tijd voorgenomen dat ik ooit wilde werken in de uitvaart, en toch heeft het sinds die tijd nog ruim 13 jaar geduurd voor ik daadwerkelijk mijn droombaan kon beginnen. Ik ben bij een groot bedrijf begonnen, heb daar veel geleerd over het verzorgen van overledenen. Maar toch miste ik iets bij alleen de verzorging, het hield hier op en dat was iets waardoor het voor mij niet “af” voelde. Ik wilde de nabestaanden verder begeleiden. Ze bijstaan in het maken van moeilijke maar belangrijke keuzes. Ik heb de opleiding uitvaartbegeleider succesvol afgerond. En wat voelt het fijn om in de dagen van de uitvaartweek bij families te mogen zijn. Ik vind het heel bijzonder dat ik naast ze mag staan in deze moeilijke en kwetsbare periode in hun leven. Dat ik van ze terug krijg dat ze het zo fijn vonden dat ik er voor ze was.

In het team van Charon werken we allemaal met dezelfde passie voor ons vak en staan we met elkaar 24/7 voor onze families klaar, ook zijn we onderling heel goed op elkaar ingespeeld en helpen en steunen elkaar waar nodig. Wat ben ik trots en dankbaar dat ik nu kan zeggen dat ik op mijn plek ben, ik hoop nog jaren te mogen blijven werken in het mooie team van Charon.

Wilma Alleman vierkant

Wilma Alleman

Toen in het voorjaar van 2018 mijn beide ouders kort na elkaar overleden, voelden we ons als familie kundig en liefdevol ondersteund door de uitvaartbegeleidsters van Charon.

Samen met Eveline bereidden wij een prachtig afscheid voor onze moeder, waarbij wij vrouwen haar op de schouders haar geliefde Mariakapel binnendroegen. Onvergetelijk!  Kort daarna leerden we Petra kennen, die ons in alle rust en heel zorgvuldig begeleidde bij het afscheid van onze vader. 

De gedachte dat ik ook graag mensen wilde bijstaan in de heilige tijd na het verlies van een geliefd mens, liet me niet meer los. Na de opleiding en veel stage mocht ik aan de slag bij Charon. De kernwaarden liefde, aandacht en respect spreken me zeer aan.

Mijn achtergrond is heel divers: van onderwijs tot ING en Postbank. Mijn werk met familieopstellingen heeft mijn empathisch vermogen en gevoeligheid voor wat de ander nodig heeft, sterk ontwikkelt. Prachtig om al mijn kennis en kunde, mijn hart en ziel in te mogen zetten voor dit bijzondere werk.

Els Rientjes vierkant

Els Rientjes

Het beroep van uitvaartbegeleidster voelt als een kroon op mijn werkleven. Al mijn eerdere ervaringen komen hierbij van pas. Afscheid nemen is intens. We krijgen er allemaal mee te maken. Ik ben blij hier een rol in te mogen spelen.

Om dit zo mooi en passend mogelijk vorm te geven, bereidt de familie in de dagen ervoor het afscheid voor en sta ik hen bij met ideeën, die we vervolgens samen uitwerken. Dat mag heel klein, maar ook in uitgebreide vorm. Door het intensieve contact met de familie, al beginnend met de laatste zorg, kom ik heel dichtbij en kan ik al luisterend en kijkend, hen in elke unieke situatie bijstaan om het afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken.

Daar komt mijn achtergrond als verhalenverteller goed bij van pas. Als producent van T.V. en films ben ik gewend om achter de schermen veel mogelijk te maken.

Ik weet hoe belangrijk het is om het verhaal van een dierbare levend te houden. De herinneringen en de kracht van een persoon die er niet meer is, mag doorleven in de achterblijvers. Passende beelden, geluid, geur en rituelen geven troost en kracht om door te gaan. Ik voel me elke keer rijk als een familie daar met een gevoel op terug kan kijken.

U kunt dit bericht hier delen...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print