Eveline Joppe

Mijn missie, misschien wel mijn passie, is om nabestaanden te helpen om samen een warme, unieke en bijzondere week én dag van het afscheid te maken, ondanks de kleur van deze dagen, namelijk vaak gitzwart. Het proces vanaf het eerste telefoontje tot aan het laatste moment in de aula of welke locatie dan ook is wonderlijk en biedt zoveel troost voor later, mits we het gewoon met z’n allen goed doen. Elke dag een stapje en dat lukt, met elkaar. 

Mijn achtergrond is het bedrijfsleven, waar ik verantwoordelijk was voor de organisatie van (grote) evenementen. De ommekeer kwam 15 jaar geleden toen ik meerdere malen persoonlijk met de dood te maken kreeg. Ik ontdekte dat er slechts één iemand in de uitvaartbranche hetzelfde dacht over de uitvoering en beleving van uitvaarten als ik, en dat was Gijsje. Zo wilde ik het ook doorgeven. Na een opleiding, stage en wat omzwervingen mocht ik bij Charon gaan werken en is mijn droom uitgekomen. Inmiddels werk ik al heel wat jaren met veel aandacht, liefde en respect bij Charon!

Petra Overbosch

Afscheid nemen is een innerlijk proces dat voor iedereen anders is. Ook het zichtbare proces van het afscheid is in essentie altijd authentiek. Het helpen bij de uitvaart en het zo mooi mogelijk gezamenlijk vormgeven ervan, is voor mij daardoor ook elke keer nieuw. Het is bij ieder overlijden, bij elke gestorvene samen zoeken en aftasten waar de kracht ligt en de troost te vinden is.

Mijn achtergrond ligt in de antroposofie waar ik na mijn studie sociaal culturele theologie aan de UVA een rijke bron van inspiratie heb gevonden. Meerdere jaren heb ik gewoond en gewerkt op een sociaal-therapeutische zorginstelling in de Beemster. Bij het overlijden van een bewoner was er altijd veel aandacht voor de (gras)opbaring, het waken en rituelen. Dit zijn rijke ervaringen geweest die ik meedraag in mijn werk.

Inmiddels woon ik alweer enige tijd in Bergen en nadat ik enkele jaren in Santpoort en omgeving als uitvaartbegeleider heb gewerkt, is het nu fijn dat ik voor Charon in mijn eigen gemeente de mensen bij kan staan.

Hortense Assink

Mijn naam is Hortense  (Tans) Assink en ik ben met veel toewijding werkzaam bij Charon Uitvaartbegeleiding. Na jarenlang als vrijwilligster te hebben gewerkt in de uitvaartbranche kan ik bij Charon vol trots mijn hart verder volgen. Met een grote verscheidenheid aan bagage, op meerdere vakgebieden, komt al mijn levenservaring nu bij elkaar en valt alles als een puzzel in elkaar.

Wat ontzettend mooi en dankbaar om mensen te mogen helpen wanneer de nood het hoogst is. Om in hele donkere periodes een lichtpuntje te mogen zijn voor je medemens vind ik heel waardevol. Dat ik families mag bijstaan in hun moeilijkste periode, in hun diepste verdriet en kwetsbaarheid, ervaar ik elke keer opnieuw als een eervolle taak. Omdat iedereen nu eenmaal anders is, is ook iedere uitvaart anders, want we zijn allemaal uniek. Soms is een afscheid heel klein en ingetogen, terwijl het een andere keer groots gevierd wordt, als een evenement. Voor mij is het belangrijk dat het afscheid past in de geest van de overledene. Dat betekent zorgvuldig luisteren naar de nabestaande(n). Gelukkig helpt mijn empathisch vermogen mij hier goed bij. Daarnaast is mijn adviserende rol en mijn praktisch handelen onmisbaar. Altijd ben ik respectvol op zoek naar dat ene detail, de extra aandacht en de zorg voor de overledene en de nabestaande(n).

Om uitvaartbegeleider te zijn geeft mij de mogelijkheid tot zingeving en dat lukt pas echt als ik het onmogelijke mogelijk heb kunnen maken. Het vak uitvaartbegeleider kies je niet, het zit in je. Samen met een fantastisch team van lieve en vooral bevlogen collega’s, proberen wij ieder afscheid onvergetelijk te maken. Dit afscheid doe je immers maar één keer, dus dat moet in één keer goed.

Dit is mijn missie en die van Charon ♥

Annelies Klos

Het zaadje om graag werkzaam te willen zijn in de uitvaart is in 2002 geplant, toen mijn vader op 66 jarige leeftijd overleed. Ik heb in die periode van heel dichtbij meegemaakt wat een uitvaartbegeleider doet. 

Ik heb me sinds die tijd voorgenomen dat ik ooit wilde werken in de uitvaart, heb uitgezocht wat ik er voor moest doen, en toch heeft het sinds die tijd nog ruim 13 jaar geduurd voor ik daadwerkelijk mijn droombaan kon beginnen.
Ik ben bij een groot bedrijf aan het werk gegaan, heb daar veel geleerd over het verzorgen van overledenen en ik vond het geweldig om dit speciale werk te doen. 

Maar toch miste ik iets bij alleen de verzorging, het hield hier op en dat was iets waardoor het voor mij niet “af” voelde. Ik wilde de nabestaanden verder begeleiden, ze helpen met alles wat er geregeld moet worden bij een overlijden. Ze ontzorgen en er voor ze zijn, ze bijstaan in het maken van moeilijke maar belangrijke keuzes. 

Ik heb de opleiding uitvaartbegeleider succesvol afgerond. En het voelt fijn om vanaf de eerste tot de laatste dag van de uitvaart week bij families te mogen zijn. Ik vind het heel bijzonder dat ik naast ze mag staan in deze moeilijke en kwetsbare periode in hun leven, en dat ik dan van ze terug krijg dat ze het zo fijn vonden dat ik er was en dat alles zo goed geregeld was. Omdat ik bij het grote bedrijf het persoonlijke contact miste ben ik verder gaan kijken en in contact gekomen met Charon uitvaartbegeleiding.
In het mooie team van Charon werken we allemaal met dezelfde passie voor ons vak en staan we met elkaar 24/7 voor onze families klaar, ook zijn we onderling heel goed op elkaar ingespeeld en helpen en steunen elkaar waar nodig.

Wilma Alleman

Toen in het voorjaar van 2018 mijn beide ouders kort na elkaar overleden, voelden we ons als familie kundig en liefdevol ondersteund door de uitvaartbegeleidsters van Charon.

Samen met Eveline bereidden wij een prachtig afscheid voor onze moeder, waarbij wij vrouwen haar op de schouders haar geliefde Mariakapel binnendroegen. Onvergetelijk!  Kort daarna leerden we Petra kennen, die ons in alle rust en heel zorgvuldig begeleidde bij het afscheid van onze vader. 

De gedachte dat ik ook graag mensen wilde bijstaan in de heilige tijd na het verlies van een geliefd mens, liet me niet meer los. Na de opleiding en veel stage mocht ik aan de slag bij Charon. De kernwaarden liefde, aandacht en respect spreken me zeer aan.

Mijn achtergrond is heel divers: van onderwijs tot ING en Postbank. Mijn werk met familieopstellingen heeft mijn empathisch vermogen en gevoeligheid voor wat de ander nodig heeft, sterk ontwikkelt. Prachtig om al mijn kennis en kunde, mijn hart en ziel in te mogen zetten voor dit bijzondere werk.

Els Rientjes

U kunt dit bericht hier delen...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Charon uitvaartbegeleiding