With a little help from your friends

Gisteren mocht ik bij het Horizoncollege als gastdocente twee lezingen houden over rouw. Ik ontmoette 30 jonge mensen tussen 19 en 25 jaar en wat is het dan schrijnend om te horen dat sommigen van hen al heel vroeg hun moeder, goede vriend, tante, oma, opa, of liefste vriendin moesten missen.  Enkele verhalen waren dramatisch en raakten mij diep. Toch stonden deze jongelui sterk in het leven en waren zij hier – vlak voor hun eindexamen – aanwezig bij een voor sommigen moeilijke lezing. “De dood hoort bij het leven,” merkte een jongen droog op. Dat is natuurlijk zo, maar wij mensen zullen nooit aan de dood wennen.  Het gebeurt altijd bij de buren, of ver weg. De meeste van ons schuiven de dood voor zich uit, alsof wij het eeuwige leven hebben. En als iemand dichtbij overlijdt, hoe reageer je dan? Durf je je kwetsbaar op te stellen? Durf je om hulp te vragen? Er is gelukkig op dit ogenblik veel hulp voor rouwenden: rouwgroepen, rouwtherapeuten, workshops voor rouwenden, Troostreizen voor nabestaanden, contactgroepen voor nabestaanden. Maar wat vooral in tijden van rouw belangrijk is, is ‘A little help from your friends’ ….. Het gevoel, dat je begrepen wordt door je naasten en de wereld om je heen.

In haar boek: ‘Je kunt mij altijd bellen’ schrijft Karin Kuiper: ‘Wij nabestaanden zijn een gek volkje.’ Want ja, je weet nooit hoe iemand zich op juist dat moment voelt, of hoe hij of zij reageert en dat maakt de mensen eromheen onzeker. Mensen lopen liever een rondje om, dan dat ze iemand tegen willen komen, die net zijn geliefde heeft verloren. Zij zijn bang voor emoties, voor tranen. Het herinnert hen aan hun eigen sterfelijkheid. Terwijl een rouwende helemaal niet veel nodig heeft. Soms is het goed om er gewoon te zijn, zonder woorden. Als je echt wilt weten hoe het met iemand gaat die een dierbare heeft verloren, dan moet je bereid zijn om te luisteren. Zonder oordeel.

Ik verliet het Horizoncollege met een blij gevoel. Deze jonge mensen waren niet bang om hun kwetsbaarheid met elkaar en mij te delen. Zij spraken open over hun verlies en wat het met hen deed. Deze jonge mensen zullen een rouwende niet uit de weg gaan, zij herkennen het verdriet. Ik wens iedereen heel veel succes voor het aanstaande eindexamen en een liefdevol, gezond en gelukkig leven toe

Geplaatst op: 21 mei 2019