Begroetin Corona - Charon Uitvaartbegeleiding

Corona verbindt

Toen in ergens rond december 2019 in China het coronavirus
opdook, keken wij verbijsterd naar de landen China, Italië en Spanje, waar voor het oog van de camera de overledenen zo vanuit het ziekenhuisbed naar de oven van het crematorium werden gebracht. Met ons gezonde verstand dachten wij nuchtere Hollanders: dit kàn toch niet.Maar meteen had dit plaatje zich toch in ieders hoofd vastgezet en het maakte iedereen bang. Ook wij, de mensen in de uitvaart, waren geschokt. Want hoe konden wij onze betrokkenheid en liefde nog aan nabestaanden geven als wij niet dicht bij hen mochten komen? Waarbij ook nog eens het aantal genodigden bij een afscheid werd teruggebracht van onbegrensd, via een aantal van 100 personen, naar slechts 30? Het duurde even voor de mensen in de uitvaart zich hervat hadden, maar gelukkig overwint liefde en compassie alles. Dit virus haalde creativiteit en vindingrijkheid bij iedereen in ons land naar boven.

Open hartbegroeting - Charon Uitvaart

Open hartbegroeting

Om mensen toch afscheid te kunnen laten nemen, werd bijvoorbeeld papa in zijn kist voor het raam gezet, waar alle buren en vrienden met 1 ½ meter afstand van elkaar langs konden lopen. Vervolgens werd de ‘drive-through condoleance’ bedacht, waarbij moeder in haar mand voor het uitvaartcentrum stond, omgeven met bloemen en kaarsen. Iedereen reed in zijn eigen auto langs – familie mocht immers samen in een auto zitten – voor de laatste groet. Na de drive-through werd het drive-in afscheid bedacht, waarbij de toegelaten 28 mensen in een grote hal verdeeld op stoelen zaten. Hierachter hadden heel veel families hun auto geparkeerd. Via hun autoradio luisterden zij naar de afscheidsdienst en beleefden zij zo alles mee. Je zag elkaar en ondanks de grote ruimte voelde je onderlinge warmte en verbondenheid.
En dan de erehaag, die eerst wel, dan weer niet, en toen, in sommige gemeenten, uiteindelijk weer wel toegestaan werd. Wat zaten we te juichen toen burgemeester Bruinooge, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord, het bij ons in Noord-Holland officieel toestond. Want wij uitvaarders weten als geen ander hoe belangrijk de aanwezigheid van vrienden en buren voor nabestaanden is. Al kun je de huidhonger niet stillen, toch zal de wetenschap, dat zij heel dichtbij zijn en er ook vóór jou zijn, je hart verwarmen. In deze verwarrende tijd van steeds wisselende protocollen en regels ben ik trots op mijn medewerksters, de dames van Charon. Ingepakt tot aan hun kruin, bijna onherkenbaar door alle beschermende attributen en kleding, komen zij nog steeds bij onze families thuis en proberen van het kleinste afscheid een onvergetelijke herinnering te maken.
Geen corona dat hen ervan weerhoudt om families in deze moeilijke tijd met liefde bij te staan!.
Chapeau !!

Gijsje Teunissen
Bij Overlijden:
072 507 0477 (24/7)
Meer columns vindt u op:
charonuitvaartbegeleiding.nl

Geplaatst op: 5 mei 2020