Gijsje Teunissen over haar belevenissen in de uitvaart.

Iedere eerste zaterdag van de maand schrijft Gijsje Teunissen van Charon Uitvaart een column in de Alkmaarsche Courant. Deze column wordt altijd met toestemming van de familie gepubliceerd. In de columns laat zij zien dat alles kan en niets moet. Het is belangrijk dat families alle mogelijkheden die er in uitvaartland zijn kennen om te kunnen kiezen.

Gijsje heeft ook een boek geschreven gebaseerd op deze columns.

Mama……en ik

Mama……en ik

Het afscheid van Annette was sprookjesachtig.

De ‘poortwachters’ Chris, Jyoti, Bas en Johan stonden naast Annette en gaven het licht en de warmte van Annette door aan alle aanwezigen. Langzaam doofden de lampen in de zaal en ontstond er een zee van licht rondom Annette. In haar dood was Annette’s sprookje tot leven gekomen. Het leek wel of Annette zelf een warme gloed uitstraalde, alsof zij ons allen voor de laatste keer wilde verwarmen en haar licht aan ons wilde doorgeven. In het donker vertelde ik het sprookje van ‘De koningin van Warmte en Licht’. De warme deken van liefde drapeerde zich zachtjes om de vriendengroep.
Al die tijd dartelde een klein meisje rond. Het was Devi, dochtertje van Annette, zich in het geheel niet bewust van wat er om haar heen gebeurde. Na het sprookje werden de aanwezigen verrast door een bijzonder gebaar van Chris. Hij nam zijn nichtje Devi liefdevol op zijn arm en gaf haar – begeleid door mooie woorden – officieel aan haar nieuwe ouders, Bas en en zijn vriendin. Chris was niet in de situatie om een klein meisje op te voeden. Maar ooit had Annette voor Bas gekozen. Nu weten wij waarom. Alles heeft een hoger doel.

Jaren later zat ik in mijn informatiecentrum en zette een leuke krullenbol zijn fiets tegen de etalage en tilde met een zwaai een klein meisje van zijn fiets. Hij kwam binnen, zette haar neer en zei: “Dit is Devi”.
Mijn werkelijkheid leek zich te verweven met de sprookjeswereld van Annette, bijna tien jaar geleden. Daar stond een klein elfje, met de dromerige ogen van Annette, vriendelijk om zich heen te kijken. Ik raakte haar aan om haar te begroeten. Open en nieuwsgierig keek zij mij aan. Zo verdronk ik in dit kleine wezen en hoorde amper wat Bas vertelde, … “ Ik fietste langs en zag je zitten in het centrum en vond, dat het nu tijd was om meer over vroeger aan Devi te vertellen.”

Afscheid nemen met je hart

Afscheid nemen met je hart – Gijsje Teunissen

Toen dacht ik aan mijn boek, ‘Afscheid nemen met je hart’ waarin ik onder ander over Annette vertelde. Helaas had mijn boek Chris of Bas nooit bereikt en lag nog in een mooie doos in mijn kast, met voorop de foto van Annette en Devi. “Ik heb een kadootje voor jou Devi,” zei ik en snelde naar de kast. Met verbaasde, grote ogen keek Devi mij aan en glunderde bij het zien van de foto.

“Mama ….. ” hoorde ik haar zeggen “….. en ik.”

Nooit zal ik deze drie woorden en de ogen van Devi vergeten.

Wat een kanjer, die Henk ….

Wat een kanjer, die Henk ….

Ik zat laatst met onze uitvaartbegeleidster, Hortense, in het informatiecentrum toen een scootmobiel voor de deur stopte. Wij keken verbaasd op, toen een jonge man het centrum binnen stapte. Jong en scootmobiel is meestal geen goede combinatie. Hij stelde zich voor als Henk en viel meteen met de deur in huis:

 “Ik ben terminaal en wil mijn afscheid regelen.” 

Lees meer…

Een Sprookjesafscheid – juli 2020

Een Sprookjesafscheid – juli 2020

Afscheid van een jonge moeder.

Isa was peuterjuf. Ze had twee dochtertjes, Bloem en Vlinder. Veel te vroeg moest ze haar leven loslaten. Isa wilde een bescheiden afscheidsviering met de kinderen in de hoofdrol. Ik opperde om de grote-mensen-praat bij het kinderafscheid achterwege te laten en vooral de kinderen aan het woord te laten, sprookjes te vertellen, samen liedjes te zingen en het afscheid in de middag te plannen. Lees meer…

Pin It on Pinterest