Gijsje Teunissen over haar belevenissen in de uitvaart.

Iedere eerste zaterdag van de maand schrijft Gijsje Teunissen van Charon Uitvaart een column in de Alkmaarsche Courant. Deze column wordt altijd met toestemming van de familie gepubliceerd. In de columns laat zij zien dat alles kan en niets moet. Het is belangrijk dat families alle mogelijkheden die er in uitvaartland zijn kennen om te kunnen kiezen.

Gijsje heeft ook een boek geschreven gebaseerd op deze columns.

Wat een kanjer, die Henk ….

Wat een kanjer, die Henk ….

Ik zat laatst met onze uitvaartbegeleidster, Hortense, in het informatiecentrum toen een scootmobiel voor de deur stopte. Wij keken verbaasd op, toen een jonge man het centrum binnen stapte. Jong en scootmobiel is meestal geen goede combinatie. Hij stelde zich voor als Henk en viel meteen met de deur in huis:

 “Ik ben terminaal en wil mijn afscheid regelen.” 

Nu zijn wij er grote voorstanders van, om al bij leven over je dood na te denken en zoveel mogelijk samen met het gezin te regelen. Maar als deze vraag van een jong iemand als Henk komt, is het ook voor ons altijd weer even slikken. Mede door de positieve instelling en het gevoel voor humor van Henk werd dit wel een heel bijzonder gesprek. Henk vertelde, dat hij al een kist gekocht had en ook het graf al had besproken. Waar mijn hart echt een sprongetje bij maakte, was toen Henk zijn laatste ritje beschreef. Zijn steun en toeverlaat, zijn grote liefde, vriendin Baffie, zal hem op de fietsaanhanger, begeleid door hun kinderen Robin, Alissa en Joey en ook nog  vergezeld door hondje Henkie, door de duinen van Egmond richting IJmuiden fietsen. Daar zal het gezin met de pont oversteken vanaf Wijk aan Zee en verder gaan naar de Algemene Begraafplaats in Bloemendaal.  

Ik vroeg  verbaasd: “Hoe lang is dat niet fietsen?” 
Rouwfiets - Charon Uitvaartbegeleiding

Rouwfiets – Charon Uitvaartbegeleiding

Waarop Henk monter antwoordde, dat het ‘maar’ twee uur fietsen was en dat zij ondertussen zeker nog even gezellig zouden picknicken. Hoe natuurlijk en ontspannen kan je de dood tegemoet treden. Henk mag van mij een lintje als ‘ambassadeur voor het natuurlijk omgaan met de dood’.
Hij zag ons enthousiasme en vertelde, dat hij natuurlijk ook hele zware dagen had, waarop hij alleen maar pijn had en niet meer verder wilde. Maar toch waren er dan de lichtpuntjes Baffie, Joey, Robin, Alissa en natuurlijk vrolijke spring-in-het-veld Henkie die hem de kracht gaven om op die enkele dag, dat hij zich beter voelde, intens van het leven en van zijn geliefden te genieten.

Petje – nee een grote hoed – af voor deze man, die al jaren zo scherp de dood in de ogen keek en toch elke keer weer de energie vond om het leven weer even aan te gaan. En dan ook nog zijn afscheid beschreef, zonder over de dood heen te regisseren. Alles was – samen met zijn gezin – zó bedacht, dat zij zich er goed bij zouden voelen, maar ook dat zij er straks geen hoofdzorgen over zouden hebben.

De positieve instelling van Henk zal zijn gezin de kracht geven om Henk tot het laatst te begeleiden.

Henk, Bon Voyage ….

 

Een Sprookjesafscheid – juli 2020

Een Sprookjesafscheid – juli 2020

Afscheid van een jonge moeder.

Isa was peuterjuf. Ze had twee dochtertjes, Bloem en Vlinder. Veel te vroeg moest ze haar leven loslaten. Isa wilde een bescheiden afscheidsviering met de kinderen in de hoofdrol. Ik opperde om de grote-mensen-praat bij het kinderafscheid achterwege te laten en vooral de kinderen aan het woord te laten, sprookjes te vertellen, samen liedjes te zingen en het afscheid in de middag te plannen. Lees meer…

Column: Het laatste tuintje van Clasien

Column: Het laatste tuintje van Clasien

Het laatste tuintje van Clasien

Ik zag Clasien voor het eerst op een foto. Haar man Willem liet mij die enkele weken voor haar overlijden zien. Ik was geroerd. Ik zag een sprookjeswezen tussen reusachtige bloemen in een haast onwerkelijk licht. De foto was jarengeleden gemaakt. Willem vertelde dat zijn vrouw veel te vroeg ziek werd en nu al jarenlang in een verzorgingshuis verbleef. Meer en meer moest hij de laatste jaren afscheid van haar nemen…… Lees meer…

Pin It on Pinterest