Mijn eerste uitvaart - Janny

Mijn eerste uitvaart

Wolfgang belde ons, om het afscheid van zijn vrouw Janny te regelen. Dezelfde middag nog bespraken wij alle details. Er was meteen een klik. Volgens Wolfgang kon het maanden of weken duren, maar helaas werden het dagen. Maandag overleed Janny. Ik was er stil van.

Ik ging naar de Prins Hendrik Stichting, afdeling Karveel, waar Janny de afgelopen zes maanden verbleef. De familie had al kleding in haar favoriete kleur geel uitgezocht en samen hebben wij haar liefdevol en in alle rust verzorgd en aangekleed. Er volgde een moment van ontroering, dochter Claudia kuste Janny op haar voorhoofd en zei “Nu is het echt zo.”

Ondanks het voorgesprek moest er veel geregeld worden. Van kaarten tot bloemstukken en van de prachtige mand tot de rouwauto. Het is niet niks wat op dit gezin af kwam, er komt zoveel bij kijken! Nadat alles gepland en geregeld was, werkte ik het uit en ontstond er een draaiboek voor de familie.

Op de dag van de condoleance nam het personeel afscheid van Janny met het warme ritueel van de Prins Hendrik Stichting. Samen met de familie reden wij haar door een erehaag van medewerkers, ik bedankte het personeel namens de familie en er volgde een moment van stilte. De klokken luidden en we brachten Janny naar de auto. Na het vlagvertoon reden wij haar naar het Verenigingsgebouw, hier lag zij omringd door een zee van bloemen in het midden van de grote zaal.

Het Egmonds shantykoor De Zâalnêelden stond opgesteld achter Janny. Zij was jarenlang lid van dit koor en vooral de laatste maanden waren deze mensen voor haar en de familie erg belangrijk. Ondanks haar dementie zong Janny alle liederen tot het laatste moment uit volle borst mee.

Tijdens de mooie, maar ook swingende liederen van De Zâalnêelden toonden ruim 150 mensen hun medeleven en namen afscheid van Janny. De ontroerende foto’s van haar prachtige leven brachten bij iedereen dierbare herinneringen naar boven. De familie en het koor sloot deze avond af met een shotje Mümmelmann op Janny.

Op de dag van het afscheid luisterden wij naar de ontroerende woorden van Dochter Claudia en proosten we vele malen op het leven van Janny. Geheel in haar geest, borrelden wij met een lekker hapje en haalden mooie herinneringen op met de favoriete muziek en foto’s van Janny op de achtergrond.

Mijn eerste uitvaart… Samen kijken we terug op een bijzonder afscheid met een lach en een traan.

Emma Paulus

 

Geplaatst op: 3 oktober 2023