Opbaren

Er zijn diverse manieren van opbaren.

  • Thuis op bed, op een baar of in een kist.
  • Opbaren in de familiekamer van een uitvaartcentrum waar je 24 uur per dag aanwezig kan zijn, de zogenaamde 24 uurs opbaring. Hierbij is het mogelijk om zelf een sleutel te ontvangen zodat je ten alle tijden bij de overledene kan zijn.
  • Opbaren in een uitvaartcentrum met de mogelijkheid om op afspraak de overledene te bezoeken. (voor elk bezoek wordt een tarief berekend afhankelijk van de bezoektijden)
  • In een uitvaartcentrum zonder mogelijkheid van bezoek.

Er zijn ook mogelijkheden waar je niet zo snel aan denkt, bijvoorbeeld de werkplaats van de overledene, de stal bij zijn geliefde paarden, in de tuin (tuinhuisje).
Zo zijn er legio mogelijkheden voor het opbaren.


Koelen

Gebruikelijk wordt de overledene gekoeld met een koelplaat of met een koelmat om het ontbindingsproces tegen te houden. Wij hebben hier diverse koelingen voor.

  • Voordeel: Overledene blijft over het algemeen mooi.
  • Nadelen: Koeling maakt geluid. Overledene voelt erg koud en onnatuurlijk aan. Extra kosten

BIO SAC

De BIO SAC 200 is een volledig natuurlijke methode die naadloos aansluit bij de huidige trend van duurzame uitvaarten

BIO SAC 200 absorbeert de door het lichaam van de overledene uitgestoten gassen en vluchtige organische stoffen (VOS) waarin bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het ontbindingsproces dat de cellen vernietigt, zich kunnen ontwikkelen. BIO SAC 200 gaat dit tegen.

Actieve koolstof is een verbinding die specifiek geuren en vocht uit het lichaam van de overledene absorbeert wanneer het lichaam zodanig van vocht is verzadigd dat dit naar buiten treedt. Deze werking van de geïmpregneerde klei berust op de absorptie van gassen, geuren en VOS. Door de werking van BIO SAC 200 kan het lichaam van de overledene, afhankelijk van het aantal zakjes dat bij de toepassing van deze techniek wordt gebruikt, 5 tot 10 dagen lang worden geconserveerd.

Voor meer informatie vraag een van onze uitvaartbegeleiders of klik hier om naar de website van BIO SAC te gaan.

  • Voordelen: het product is geheel natuurvriendelijk, ruikt niet, maakt geen geluid en is onzichtbaar aan te brengen
  • Nadelen: de prijs (prijs per zakje vanaf 85 euro en minimaal 2 nodig)

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een methode om een lichaam tijdelijk te conserveren, zonder dat daarvoor koeling nodig is. Het is bedoeld om het ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar te houden vanaf het moment van overlijden tot aan het moment van de uitvaart. (bron Wikipedia)

  • Voordelen: Overledene blijft over het algemeen mooi en voelt natuurlijk aan, geen geluid van een koeling.
  • Nadeel: Extra kosten vanaf 550 euro

 


Natuurlijk opbaren op graszoden

De periode na het overlijden en voor uitvaart is belangrijk voor de overledene. In de antroposofie gaat men ervan uit dat het sterven een proces van drie dagen is; de gestorvene heeft deze dagen nodig om van het lichaam los te komen. De gedachte dat de overledene in deze tijd terugblikt op zijn/haar levenspanorama is al eeuwenoud.

Wij kunnen hierbij helpen door de overledene niet op te bergen, maar op te baren in een ruimte waarin ongestoord op het voorbije leven kan worden teruggekeken en waar herinneringen met elkaar en met de overledene gedeeld kunnen worden.
Geleidelijk aan wordt op deze manier het contact tussen lichaam, geest en ziel verbroken.
De overledene is in deze dagen in een kwetsbare situatie, omdat er van buitenaf invloeden op hem afkomen, waar hij/zij zich niet tegen kan verweren. Daarom zijn rust, ruimte en een goede omhulling erg belangrijk.

grasopbaringDoor op te baren met graszoden zorg je mede voor deze rust en prettige omhulling. Tevens houdt het natte gras de ruimte koel. Onder de kist of het bed op de grond worden op plaggen met vers gras gelegd welke besproeid worden met water waarin rozemarijnbadmelk en silicium (kwarts D8) toegevoegd is. Zowel het gras, de rozemarijn als de kwarts hebben een sterke verbinding met het licht. Door de graszoden goed te besproeien, minstens twee keer per etmaal, vindt er een actief verdampingsproces plaats waardoor het gras groeit en er warmte aan de omgeving wordt onttrokken.
Bij erg heet weer leggen wij koel-elementen op de buik van de overledene om zo de ontbinding, welke in de buik begint, tegen te houden. Ook kunnen er nog enkele bakjes met ijs in de ruimte gezet worden. Voor een aangename geur kan men rozemarijnbadmelk mengen met water of  een etherische olie branden.
Door gebruik te maken van graszoden en daardoor natuurlijk te koelen helpen wij de ziel van de overledene om het lichaam te verlaten. Met de bekende mechanische koeling houden wij de verbinding van de overledene met zijn lichaam in stand en staan wij zijn verwerkingsproces in de weg.

Mensen die om de mogelijkheid van natuurlijk koelen vragen hebben daar goed over nagedacht. Zij zetten bloemen bijvoorbeeld niet in een vaas met water, maar leggen deze neer bij de overledene, zodat zij mee verwelken met het lichaam en schrikken niet van elke verandering aan het lichaam. Zij maken het loslatingsproces van de ziel bewust mee.
Zo kan het gebeuren dat het lichaam te snel ingrijpend veranderingen ondergaat en dat de kist voortijdig gesloten moet worden.