Schelpen ter herinnering aan de gasten

De liefdevolle deken van Hospice Egmond

Het is al avond als de meldtelefoon gaat. Hospice Egmond aan de lijn.

Woonkamer Hospice Egmond

Woonkamer Hospice Egmond

Er verblijft bij hen een man die geen contact heeft met zijn naaste familie, zegt dat hij geen geld heeft en laat niks los over zijn wensen voor zijn uitvaart. Wat nu als hij overlijdt?
Natuurlijk zijn wij er ook in dergelijke situaties. Afgesproken is dat na overlijden, ze ons bellen en wij de begeleiding vanaf dat moment overnemen en zijn uitvaart verzorgen.

Naarmate de tijd vorderde liet meneer toch iets meer los en werden er namen van naasten genoemd. En er kwam bezoek voor hem.

Maandagmiddag is er nog een mooi en waardevol gesprek geweest tussen meneer en zijn naaste familie.

Dinsdagavond werd ik gebeld met de melding dat meneer was overleden. Op moment van overlijden was een bevriend echtpaar van meneer aanwezig.
Aangekomen bij het hospice hebben we meneer verzorgd en gekleed in het bijzijn van het echtpaar. Daarna lieten wij hen met hem alleen om afscheid te nemen. Na het afscheid hebben we hem uitgeleide gedaan bij het Hospice. Omdat meneer geen uitvaart wenste was dit zijn afscheid.

In de hal vond samen met de betrokkenen het mooie afscheidsritueel plaats.

Afscheidsritueel Hospice EgmondDe nabestaande stak een kaarsje in de schelp met gouden rand en naam van de overledene aan en liefdevol werd de wollen deken, gemaakt van Rinnegommer schapenwol, over de kist gelegd. Daarna klonk sfeervolle muziek en las een medewerker van het Hospice een passend gedicht voor. Bij vertrek uit het hospice blies mevrouw het kaarsje uit.
Met elkaar begeleidden we meneer uit het Hospice. Met eerbied reed de rouwauto de straat uit.

 

De schelp met gouden rand en naam van de overledene krijgt een plek in de schaal met schelpen ter herinnering aan de gasten. Deze schelpen zullen op Allerzielen weer worden meegegeven aan de nabestaanden in de Slotkapel.

Een warm en liefdevol afscheid in Hospice Egmond. Met respect, rust, ruimte en aandacht worden gasten hier begeleid in hun laatste levensfase.

Wendy van der Meer

 

Geplaatst op: 7 september 2022