Afscheid Brenda

Brenda…

Begin 2022 wendde zich een dame (52 jaar) uit Amsterdam tot Natuurbegraafplaats Geestmerloo.

Brenda zat in haar laatste fase voor de aanvraag van euthanasie bij Expertisecentrum Euthanasie.
Ze werd geboren met een soort bult over haar oog die destijds operatief is verwijderd. Helaas is het zicht aan haar onderliggende oog niet gespaard gebleven. Achteraf bleek dit niet gehoeven. Ze moest blind aan één oog door het leven. Hierdoor erg gepest en heeft ze ook nog te maken gehad met fysiek en seksueel geweld. Een posttraumatische stressstoornis volgde die vooral in de nacht opspeelde waardoor ze weinig tot niet kon slapen. Haar eigenwaarde werd nul.

Alsof dit alles niet genoeg was werd er een vorm van kanker ontdekt. Ze gaf aan dat haar boom was omgewaaid en niet meer verder kon groeien. Aan de buitenkant een vrolijke vrouw maar van binnen totaal gesloopt.

Na diverse langdurige trajecten te hebben gehad, die haar juist meer in de put brachten, heeft ze groenlicht gekregen om afscheid te nemen van dit leven. Haar laatste wens was een plekje op Natuurbegraafplaats Geestmerloo.

Daar ze zelf de regie over haar uitvaart wilde houden werd ik als uitvaartbegeleider bij Charon uitvaartbegeleiding erbij betrokken. Al haar wensen hebben wij doorgenomen en vastgelegd. Dit om niets aan het toeval over te laten.

Brenda

Ik leerde gaande weg een mooie krachtige vastberaden vrouw kennen die gelijktijdig erg kwetsbaar was. Een uniek verhaal wat mij persoonlijk raakte.

Haar leven heeft ze verder volledig afgebouwd. Baan opgezegd, spullen verkocht, huurhuis in originele staat teruggebracht, afscheid genomen van mensen om haar heen en tot slot haar uitvaart tot de laatste puntjes geregeld.

Ze wilde in “stilte” vertrekken. Zonder familie en zonder vrienden enkel door ons naar haar laatste rustplaats worden gebracht. Haar wens hebben wij dan ook in vervulling laten gaan.

Op de dag van haar euthanasie werd ze in slaap gebracht liggend in haar hangmat (een van de weinige spullen die nog achter waren gebleven in haar woning. Hierbij werd ze omringd door enkel 3 vrienden.

Muziek BrendaGewikkeld in haar hangmat op een rieten baar hebben wij haar meegenomen naar het uitvaartcentrum. Enkele dagen later werd ze door ons, onder begeleiding van de door haarzelf uitgekozen muziekstuk van 17 minuten, gebracht naar de door haar uitgekozen plekje aan het water.

Zou ze het weer van boven ook beïnvloed hebben?

Nelson Martins Gutierrez

 

 

Geplaatst op: 22 februari 2023