Foto column Dansen tot het einde - Charon uitvaartbegeleiding

Dansen tot het einde

Wi Kan Doe dragers

Al jaren vertel ik aan mijn familie en vrienden dat ik dansend naar mijn afscheid gedragen zou willen worden.

Het idee ontstond – denk ik – bij het zien van een James Bond film: 6 mannen liepen swingend met een grafkist op hun schouders, achter een New-Orleans blaas-bandje aan. Omdat ik mijn leven lang al van muziek, dansen en zingen houdt, was het voor mij zo goed als zeker, dat ik zou swingen tot het laatst, zo niet zelf, dan met hulp.

© Hans Geerlings Uitvaartbeurs04

Maar waar haal je deze swingende mannen vandaan en een bijbehorend bandje?

Blij verrast vond ik een video op internet van de Surinaamse dragers-vereniging ‘Wi Kan Doe’ uit Rotterdam.

Om bij leven alvast in ‘the mood’ te komen en te beleven hoe het voelt, huurde ik deze mannen 2 jaar geleden bij het 10-jarig bestaan van Charon Uitvaartbegeleiding in.

Ik laat mij natuurlijk niet kisten en daarom droegen de dragers “mij” toen in een wilgentenen open mand met prachtige doeken.

De ‘Wi Kan Doe’ dragers dansten zich tijdens het feest een weg tussen de gasten door en hoewel in scene gezet, was ik erg onder de indruk en werd ik zelfs emotioneel bij het zien, hoe zij “mij” heel zacht neerzetten en gearmd rondom de baar een wiegelied voor mij zongen.

Met mij waren veel ‘westerse’ gasten het erover eens: “Zo wil ik het straks ook.”

Bovendien was mijn missie geslaagd: Culturen met elkaar verbinden! Want de ‘Wi Kan Doe’ dragers dragen niet alleen Surinaamse, maar ook voor westerse mensen naar hun laatste bestemming.

Bij het zien van de video van ons jubileumfeest neuriede ik de muziek mee, swingde mijn lichaam en werd ik blij. In mijn verbeelding zag ik deze mannen al met mij op hun schouders het lange pad van crematorium Schagerkogge  op dansen. Zij liepen tussen mijn gasten, die op gekleurde kleedjes in het gras zaten, waarna de dragers mij zacht neerlegden boven op de heuvel, waar ik ook mijn eerste buitenviering in dit crematorium begeleidde.

Gelukkig is het nog lang niet zo ver, maar nu weet ik hun te vinden.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal voor meer inspiratie: Charon Uitvaart Inspireert

Geplaatst op: 19 augustus 2017