Doe het zelf uitvaart

DSCN0529De doe-het-zelf-uitvaart

Bij een Doe-het-zelf-uitvaart denken mensen alleen, dat het goedkoper is. Belangrijker is, volgens mij, dat men veel vrijer in de keuzes is, eigen sfeer kan maken en dat het daardoor echt een eigen afscheid wordt.

Zonder dat men er erg in heeft, is men al een beetje de rouw aan het verwerken. Hoe mooi is het bijvoorbeeld om het laatste huisje, de kist, zelf te maken. Je kan al je energie, al je liefde in het laatste omhulsel steken en geloof mij, … er zijn al heel veel kisten in één nacht gemaakt. Jammer genoeg ook enkele kisten twee keer, omdat er van te voren niet naar de afmetingen geïnformeerd was. Overleg dit van te voren met je uitvaartondernemer, de begraafplaats, of het crematorium. Zelfs het vervoer van een overledene mag je tegenwoordig zelf doen. Let hier op de afmetingen en of alle zittingen van de auto wel plat kunnen. Hoe mooi is het dan, als de familie de dierbare tot het laatst in zijn eigen klussenbus begeleidt, of misschien de kleinzoon oma in haar eigen oude autootje naar het crematorium brengt.

Kijk bij de afscheidslocatie eens verder dan kerk, crematorium of rouwcentrum. Denk bijvoorbeeld aan de eigen woonkamer en tuin, de voetbalkantine of het verenigingsgebouw. Vooral voor kinderen is dit een prettige en vertrouwde omgeving, waar iedereen zich ongedwongen zal bewegen.

Of u nu voor het crematorium, een rouwcentrum of een eigen locatie kiest, sfeer blijft belangrijk. Daarom zijn afscheidsvieringen in kerken altijd zo prachtig. Maak je eigen sfeer door een ongewone tijd te kiezen, denk aan kaarsen en fakkels in de avondschemering. Zoals u ziet, zijn er tegenwoordig heel veel keuzes bij een uitvaart. Daarom is het heel belangrijk om zich op tijd te informeren en niet pas als de eindstreep al in zicht is. Dan worden keuzes heel pijnlijk. Kom op tijd in gesprek met een uitvaartbegeleider, zodat uw familie en uzelf straks ongehinderd door onzekerheden nog heel lang en gelukkig door zal blijven leven.

Ik wens u een lang en gelukkig leven.

 

 

 

 

 

 

Geplaatst op: 25 januari 2016