Foto baar

Een bijzondere ontmoeting

Zes jaar geleden ontmoette ik Jan voor het eerst op de beurs “Krant te Kijk”. Hij was bezig om zijn eigen baar te maken.
Vol enthousiasme legde hij uit welke stof hij maandag op de Westermarkt zou kopen en hoe hij hem in de baar zou draperen. Nu is zijn baar nog de behaaglijke woonplek van zijn katje.

Het ging eigenlijk niet alleen om de baar, maar om een levensvisie. Ik werd benieuwd naar zijn verhaal en de baar en wij spraken bij hem thuis af.
Niet omdat ik hem via een voorgesprek ooit zou willen begeleiden, maar omdat ik graag met mensen praat over hun ideeën rondom hun afscheid. De uitvaart hoort nu eenmaal bij het leven.
Laatst ontmoette ik Jan weer. Hij had ondertussen een graf op Natuurbegraafplaats Geestmerloo gereserveerd, waar hij bijna elke week naartoe fietst om van de rust daar te genieten.

Veer in de baar

De veren staan symbool voor vrijheid.

Bij het bespreken van het graf had hij te horen gekregen, dat zijn baar, vanwege de spijkers, de verf en de synthetische wade niet geschikt is voor de natuurbegraafplaats. Dit is meteen een tip voor mensen, die een baar of kist zelf willen maken: denk aan ons milieu! Zeker op de natuurbegraafplaats, maar ook bij begraven elders of cremeren.
De kistenmakers werken er meer en meer aan, om geen belastende verf, stoffen of andere materialen te gebruiken. Jan heeft zijn bijzondere baar aan Charon gegeven en gaat een nieuwe baar uitzoeken die wèl geschikt is om te begraven op de natuurbegraafplaats. Charon zal zijn baar verkopen en de opbrengst doneren aan Orange Babies.

Bierdopje en duif

Het bokbier dopje staat symbool voor de gezelligheid van het leven.

Tijdens ons gesprek maakte mijn hart een sprongetje. Jan begrijpt de bedoeling van het leven: niet het einddoel is belangrijk, maar de weg ernaartoe. Wederom raakt hij mij met zijn bijzondere ideeën over het leven.

Jan haalt alles uit het leven, hij is een positief mens, kunstenaar, levensgenieter en wil nog lang in goede gezondheid doorleven.
Maar als het ogenblik daar is, dat hij deze wereld zou moeten verlaten, dan is hij ook daarop voorbereid.

Trots liet hij mij de tattoo op zijn borst zien: NIET REANIMEREN. Deze levensgenieter weet, wanneer het klaar is. Het leven is leuk, zolang je ervan geniet, maar als het op is, dan moet je ook kunnen stoppen. Jan is 80. Ik wens hem nog veel mooie jaren in gezondheid en tevredenheid toe en ben dankbaar, dat deze bijzondere man in mijn leven voorbij kwam.

 

 

Detail baar - Charon Uitvaartbegeleiding

De vlinders zijn de sluiting voor het doek zodat de baar afgesloten kan worden.


Boek: Afscheid nemen met je hart.

Gijsje Teunissen heeft 30 ervaringen in een prachtig, rijk geïllustreerd boek beschreven.
Klik hier om het boek te bekijken en eventueel te bestellen.
Het boek is ook te bestellen via Bol.com

Boek afscheid nemen met je hart

Geplaatst op: 5 juni 2021