Het Lijstje voor Gijsje

Het lijstje voor Gijsje

Al een jaar voor het overlijden van Klaas kwam ik bij Elly om zijn afscheid te bespreken. Klaas was al heel lang dementerend en heel breekbaar. Nu Elly een week met vakantie ging, wilde zij alles – tot de rouwkaart aan toe – geregeld hebben, zodat haar dochter Saskia bij een overlijden meteen de eerste dingen kon regelen.

Listje zelfNu een jaar later overviel het telefoontje van Elly mij toch evengoed: Gijsje, wil je komen, Klaas is overleden. Ik haastte mij er naartoe en ook nu was het duidelijk dat Elly en Saskia alles strak geregeld wilden hebben. Ik kwam de dagen erna elke dag en elke dag zaten Saskia en Elly met een geschreven lijstje met vragen klaar. Ook de kleindochters hadden zo hun vragen, soms héél spiritueel, soms praktisch. En dat was goed, er moeten in deze dagen geen vragen meer zijn. Daarom kom ik elke dag en neem de tijd voor het gezin en geven wij meteen de eerste dag het praktische boek voor de zakelijke afhandeling bij een overlijden. Niet omdat zij meteen in het boek moeten duiken en de regels op moeten volgen, maar omdat er altijd – hoe voorbereid je ook bent – vragen en onzekerheden zijn.

En die moeten er niet zijn in deze dagen. In deze eerste dagen moet je je volledig op het verwerken van de rouw richten. Heel veel zelf bedenken en doen helpt daarbij. Ik zeg altijd, ik ben net Sinterklaas, ik strooi met ideeën en het gezin laat zich inspireren en haalt eruit wat bij hen past. Vandaar zaten Elly en Saskia elke dag met het ‘Lijstje voor Gijsje’ klaar. Al gaat ook dan niet alles zoals bedacht,…. een dag voor de uitvaart zei ik tegen hen: ‘Denk erom, natuurlijk doen wij ons best, maar wij werken met mensen, techniek, … er kan altijd iets gebeuren. Maar als dat gebeurt, denk dan, het gaat niet verkeerd, maar het gaat anders.’ Ik zei dit, niet wetende, dat bij het afscheid het lied van de kleinkinderen op de één of andere manier van het programma verdwenen was. Gelukkig kon de aulamedewerker het razendsnel oplossen en werd het lied ……. toch nog – zei het op een andere plek in het programma – afgespeeld. Eigenlijk miste hier een lied en zo kwam alles nog goed.

Lachend vertelden zij bij het nagesprek: dit wordt de lijfspreuk voor ons gezin in 2017:

Het gaat nooit verkeerd, maar misschien wel anders…..

Geplaatst op: 26 februari 2017