Foto Debbie Winterberg

Rouw en Verlies coach Debbie Winterberg

Rouwen is vooral liefde

Als je iemand verliest, is dat meestal heel verdrietig.

Maar rouwen is niet alleen maar verdrietig zijn om iets of iemand die je zo mist. Rouwen is meestal veel complexer dan dat. Soms krijg je naast verdriet ook te maken met bijvoorbeeld schuldgevoel, boosheid, angst, onzekerheid, somberheid, wanhoop, onmacht, eenzaamheid, frustratie en misschien ook wel opluchting. Het kan best veel zijn dat je ineens op je bordje krijgt.

Ik ben Debbie Winterberg en werk als Rouw en Verlies coach in het Noord-Hollandse Castricum. Als jonge vrouw verloor ik in de jaren negentig mijn liefde. Ik heb me in die tijd vaak eenzaam en onbegrepen gevoeld. Mijn eigen zoektocht naar een manier van rouwen die bij mij paste, heeft me er uiteindelijk toegebracht rouwcoach te worden. Hoe mooi is het dat ik nu mensen begeleid die net als ik bezig zijn met vragen rondom hun eigen rouw en verlies?

In Nederland bestaat er geen echte rouwcultuur, met duidelijke rouwelementen. Vroeger droegen mensen rouwkleren of stond er een groot kruis voor de deur. Zo wist de buitenwereld heel goed: daar is iemand die rouwt. Nu bestaat dat niet meer. Nu moeten we rouw zelf bespreekbaar maken en dat is niet altijd even makkelijk. De buitenwereld geeft ons soms het gevoel dat we weer snel normaal moeten doen en het verlies een plekje moeten geven.

Maar dat is een onmogelijke taak! Na het verlies van een dierbare is niets meer normaal. Alles is veranderd en vaak wordt het ook niet meer zoals het was. Ik geloof er heel erg in dat het verdriet om je dierbare niet minder wordt, maar dat je wél leert om met deze nieuwe (ongewenste!) situatie om te gaan. Dát proces, dat is rouwen. En dat is heel hard werken. Voor sommigen kan het aanvoelen als een tsunami die op je afstevent, terwijl jij je probeert staande te houden op een zelfgemaakt vlot. Daarom voelen mensen zich – zeker tijdens de eerste periode van rouw – ontzettend moe. Je brein moet zich aanpassen aan deze nieuwe situatie, allerlei verbindingen moeten opnieuw aangemaakt worden. En dan word je ook nog eens omvergeblazen door allerlei nieuwe, heftige emoties. 

Het goede nieuws is dat er bij rouwen geen goed of fout bestaat. Iedereen rouwt echt op zijn eigen manier. Dat neemt niet weg dat rouwen heel verwarrend en soms ingewikkeld kan zijn. Daarom loop ik graag een stukje mee in jouw proces. Samen nemen we je verdriet onder de loep. Waarom rouw je op de manier waarop je rouwt? Hoe ging je in het verleden om met verdriet en tegenslag? Wat heb je nodig van jezelf en van anderen om overeind te blijven? Ik help je om troost en rust te vinden.

Iemand verliezen is iemand leren om op een andere manier vast te houden. Rouwen is een vorm van liefde voelen. Want je rouwt alleen om die mensen die je lief waren. 

Liefs Debbie Winterberg
Debbie Winterberg Rouw & Verlies Coach – Omdat ik van je rouw

 

Geplaatst op: 25 juni 2024