Nabeschouwing kunst voor-bij de dood

Zondagavond 31 oktober was de begraafplaats in Bergen letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam.

Op deze avond was de begraafplaats sprookjesachtig verlicht met honderden lichtjes en fakkels en was er een route georganiseerd langs de graven van overleden Bergense kunstenaars. Om een film te kijken die gemaakt is tijdens deze avond, klik op de volgende link: Film: Kunst voor-bij de dood. Voor foto’s klik op: Foto’s: Kunst voor-bij de dood.
Al in de aanloop was er veel om te doen. Sommigen vonden deze avond te commercieel opgezet, een ander was erg verguld, dat ook na het overlijden van vader op een zo bijzondere manier aandacht geschonken werd aan zijn leven en zijn kunst.

Allerzielen foto flyer 2

Om 18.00 uur werd de bescheiden fakkeloptocht, waarin lampionnen met portretten van de overleden kunstenaars meegedragen werden, ontvangen door Wim van der Graaff, gids van deze avond.
Na een korte inleiding en gesterkt door soep of een warm drankje begon Wim met de gasten aan een voor velen onvergetelijke tocht langs de graven van onze Bergense kunstenaars. Er klonk zachte klassieke muziek terwijl Wim op een ongeevenaarde manier iedere kunstenaar kort aandacht schonk. Bij het graf van Lucebert kon men luisteren naar gedichten door Lucebert zelf voorgedragen.

Langs de route waren verschillende Allerzielen Alom kunstvormen te zien en te beleven. Zo kon men bij Petra de Winter ‘klankwoorden’ kiezen die een specifieke herinnering aan een overledene opriepen. Deze geluiden konden door nabootsing uitmonden in een kleine klankcompositie, uitgevoerd door vier jonge studenten.
Bij de omgebouwde tandemfiets van Ans Bakker “Nestwarmte”, deelden de gasten een bijzondere theeceremonie met oude theekopjes en poëtische theesoorten, zoals lichtkrans-droomweide of engelenzang.
Bij Joke Welboorn ervoeren bezoekers, die dit wilden, eindeloze rust bij het horen van klankschalen en haar gezang.

Onder een heldere sterrenhemel kwamen bij het zien van de diapresentatie van de kunstwerken van Bergense kunst de herinneringen los en zo menig een vond hier inspiratie voor de toekomst.

Sommige gasten van deze avond bleven de hele avond en lieten een verlichte ballon op met een speciale boodschap of gaven hun gedachten mee aan een klein verlicht bootje in de vijver.
Deze gedachten zijn verzameld en ondertussen in een ritueel verbrand en aan de zee en de wind meegegeven.
Na een laatste kopje erwten- of pompoensoep verliet iedereen deze bijzondere ontmoetingsplek, bijna altijd met de vraag, om hier een jaarlijks terugkerende avond van te maken. Zelfs de meest sceptische mensen ‘waren om’ – zoals wij vernamen – en waren blij met dit initiatief rondom de Bergense kunst.

Als het aan de organisatoren Arjan Kos, begraafplaatsbeheerder Bergen en Gijsje Teunissen ligt, komt die avond er zeker.

Gijsje nam het initiatief voor deze avond om aandacht te vragen voor een permanente kunstroute langs de graven van Bergense kunstenaars, waarbij ook aandacht gegeven kan worden aan kunstenaars die niet begraven zijn op deze begraafplaats.

Graag zou zij hierover de mening van de Bergense bevolking horen. U kunt reageren via: info@charonuitvaartbegeleiding.nl

Geplaatst op: 2 november 2010