Uitvaartwereld op zijn kop?

Het lijkt wel of de uitvaartwereld telkens weer op zijn kop moet staan.
Tien jaar geleden werden uitvaarten een heel spektakel en de laatste jaren, mede door extraverte uitvaarten van BNers, was bijna niets meer te gek bij een uitvaart.
Twee jaar geleden was er ontzettende drukte om het keurmerk in de uitvaart en nu loopt de tv over van uitzendingen met betrekking tot de uitvaartkosten.
“Misstanden in de uitvaartwereld”,  “Verdienen aan de dood”, “De uitvaartwereld ligt onder vuur”, ga zo maar door. Waarom maakt niemand zich druk over bruiloften van tienduizenden euro’s? Of Babyshowers waarbij niets te gek is? Geboren worden, trouwen en overlijden zijn de meest belangrijke ogenblikken in een mensenleven, waarom wordt er zo negatief over de kosten van het afscheid gesproken?
Meestal worden de grote uitvaartbedrijven en –verzekeraars aangevallen, maar uiteindelijk dwarrelt de stof die dit allemaal doet opwaaien ook neer op de kleine uitvaartbedrijven.
Families worden onzeker en gaan dan voor de zekerheid maar van het meest slechte scenario uit: wij worden afgezet!
Jammer, want wij komen natuurlijk als uitvaartbegeleider op het meest kwetsbare moment van een leven binnen, na een overlijden. Dan gaat de familie in gesprek met iemand die zij moeten kunnen vertrouwen en mag er zeker geen misbruik gemaakt worden van mensen.
Hoe zou je hier als familie vat op kunnen krijgen?
Door VOORGESPREKKEN !!
Ik ben een fervent voorstander van voorgesprekken en juist in verband met deze “misstanden” is het een goed idee om als familie al voor een overlijden je te laten informeren.
In zo’n – altijd gratis – voorgesprek heb je al gauw in de gaten wat de mogelijkheden bij dit bedrijf zijn en of je iemand kunt vertrouwen.
Maar nog misschien het belangrijkste is dat je alles in rust nog eens met elkaar in familiekring kunt bespreken. Je hoeft niet overhaast afspraken te maken en misschien voor iets te tekenen wat bij nader inzien helemaal niet bij je past of te duur is. Bovendien kun je aan een uitvaartbegeleider wennen, zodat, als je hem of haar nodig hebt, die persoon niet meer zo vreemd en koud binnen komt.
Mocht na een voorgesprek geen klik zijn, dan ben je vrij om met iemand anders in gesprek te gaan. Natuurlijk mag dat ook na een overlijden, toch gebeurt dit maar zelden.
Na een voorgesprek kan altijd een kostenbegroting gemaakt worden. Een goede uitvaartbegeleider kan altijd creatief met de uitvaartkosten omgaan. En dan bedoel ik niet de kist voor de helft voor de prijs en de auto voor 50 euro, maar wel kijken naar wat belangrijk is. Misschien kan de familie de kist zelf maken, waarmee zij meteen een begin maken aan de rouwverwerking. Of willen en kunnen zij in hun eigen auto of lopend hun dierbare naar de begraafplaats brengen. Zo kan je kijken wat echt belangrijk is voor een passend en warm afscheid.
Dat een uitvaart geld kost zal niemand betwijfelen, maar laat je niet door de kosten verblinden. Een liefdevolle, warme begeleiding met alle keuzevrijheid is minstens even belangrijk.
Geplaatst op: 25 november 2011