Engel van wol

De gekleurde uitvaart

16 jaar geleden bedachten Gijsje Teunissen en Marileen Fabels de voorstelling De Gekleurde Uitvaart. Hiermee wilden zij mensen inspireren en aansporen tot eigen inbreng en vormgeving bij een afscheidsviering. Sfeer, kleur, eigentijdse symbolen en rituelen, soms onbekende omhulsels en uitvaartdans gaven vorm aan deze impressies.

De laatste jaren zocht Gijsje in haar uitvaarten steeds naar nieuwe rituelen en passende symbolen. Ook probeerde zij samen met de familie te onderzoeken, wat het leven van de overledene kleurde, wat zijn of haar interesses waren, welk laatste omhulsel en welke sfeer het beste bij hem of haar paste.
Bij één van de eerste voorstellingen waren begeleiders van verschillende tehuizen voor mensen met geestelijke beperkingen aanwezig.
Zij waren net als de anders bezoekers heel enthousiast over deze nieuwe vorm van uitvaarten, vooral de rituelen en symbolen voor hun bewoners spraken hen aan.

Vele jaren later kreeg Gijsje een oproep uit een van de tehuizen. De moeder van een bewoner was plotseling overleden. Samen met de begeleiding werd naar een manier gezocht om hem  zacht mee te voeren in het proces van afscheid nemen. De zoon vertelde, dat zijn vader in de hemel was. Daardoor ontstond het idee om het verhaal van ‘De Engel, die je komt halen’ te personifiëren en tijdens het afscheid voor te lezen. Gijsje vertelde in het sprookje, dat wij hier op aarde verdrietig zijn. Maar in de hemel, bij papa, was het feest, want papa en mama zijn weer samen. Ook legde Gijsje een lint in de handen van moeder en gaf het uiteinde aan de verdrietige zoon. Tijdens de afscheidsceremonie nam hij diverse keren het lint in handen. Het troostte hem, want hij was nog met mama verbonden. Gijsje had een engeltje van schapenwol aan het uiteinde van het lint vast gemaakt en bij het laatste afscheid zei ze tegen hem:
“Deze beschermengel heeft mama gestuurd. Hij zal altijd bij jou zijn en over jou waken. Knip het lint maar door dan mag mama naar de hemel en jouw beschermengel gaat voor altijd met jou mee.”
Dit ritueel hielp hem om los te laten.

Later hoorde Gijsje van de begeleiding, dat hij de Engel af en toe bij zich nam en koesterde.

Dit is één van de rituelen, die op 12 september op de inspiratiedag van Natuurbegraafplaats Geestmerloo te zien zullen zijn.

Iedereen is van harte welkom om tussen 11.00 – 14.00 uur één of meer van deze impressies mee te beleven.

De gekleurde uitvaart op Natuurbegraafplaats Geestmerloo

 

 

Geplaatst op: 4 september 2021