Bellen blazen bij graf

Een levende herinnering

Mogelijkheden om je dierbare te herdenken.

Als een geliefde overlijdt, houden wij hem levend door over hem of haar te praten, foto’s te bekijken en bij de herdenking de naam te laten klinken. Zo voel je je dierbare nog even dichtbij je.

Herdenkingswinkel

Herdenkingswinkel

Je kunt fysiek de overledene dichtbij houden door bijvoorbeeld een vingerafdruk te laten maken of een beetje as in een ketting of ring te laten verwerken.
Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld op: Herdenkingswinkel

Stiltebeeld

Handbeeld

Ook is het mogelijk om een hand- of bij baby’s een voetafdruk, soms samen met de hand van de nabestaanden te laten maken.

“Je handen hebben gevoeld, ontdekt, omhelsd en gestreeld.
Alle details van de knokkels, de rimpeltjes, de littekentjes tot de verfijnde lijntjes in de handpalm, ze vertellen dat jij het bent.”

Een handbeeld is een tastbaar beeld van iemand die ziek of al overleden is. Maar ook als je weet, dat je zelf niet meer beter zult worden … Dan kan het creëren van een unieke en tastbare herinnering helpen in het verwerkingsproces.
Voor de mensen die achterblijven kan een handbeeld een waardevol herdenkingsmonument zijn.
Bodycasting
Stiltebeeld

Cremation Ink

As tatoeage

Denk je erover om je dierbare nog dichter bij te voelen – onder de huid – dan is een As-tatoeage misschien iets voor je.
De site van Cremation ink geeft uitgebreide informatie hierover.

Gedenkboom sterretjesveld

Gedenkboom

Bijna elke begraafplaats heeft en herinneringsplek voor overledene  die gecremeerd zijn, om de dierbare te herdenken. Ook crematoria voldoen tegenwoordig aan de behoeftes. Denk b.v. aan crematorium Haarlem, waar op het strooiveld een gedenkboom staat, waar nabestaanden een koperen gedenkblaadje met naam mogen ophangen.
Ook staat er een boom op het sterretjesveld, de gedenkplek, waar de as van overleden kindjes wordt verstrooid.

Mijn-boom

Mijn boom

Naast de behoefte om de overledene na crematie te herinneren bij het crematorium, bestaat er nu nog een mogelijkheid. De as kan in het wortelbed van een struik of boom verwerkt worden. Zo is de boom of heester een blijvend tastbaar monument voor je dierbare.
Je vindt hem of haar in de bladeren en de takken van de boom.
Wil je hier meer over weten, kijk op de website van Mijn boom

 

Wereldboom

Het Bos der Omarming

Stichting Het Bos der Omarming biedt plantlocaties aan in natuurgebieden waar gelegenheid is voor het aanplanten van herdenkingsbomen voor overleden kinderen.
Het Bos der Omarming is een bos waar je kan herdenken in de natuur en nieuwe krachten op kan doen.
Meer informatie over het planten voor een boom en de locaties vindt je op:

Het bos der omarming

 

Wereld lichtjesdag

Ieder jaar op de 2e zondag in december is er sinds 1997 Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.
Kijk voor een bijeenkomst in je buurt op de site: Wereld lichtjes dag

 

Geplaatst op: 1 december 2021