Het hartverwarmende afscheid van Evert

Nog maar zes weken geleden werd ik bij Evert, jeugdvriend van mijn man Rick en zijn vrouw Joke geroepen.

Evert kwam meteen ter zake. Alsof hij wist, dat hij niet lang de tijd meer had, sprak hij rustig en doelgericht over zijn uitvaart. Hij wilde een ongedwongen, informeel afscheid, niet strak zittend in een rij, maar lekker ongedwongen. Als locatie had hij voor de Cultuurkoepel in Heiloo gekozen, een ruimte die mij ook enorm aansprak. Hier had ik jarenlang de Troostdag georganiseerd omdat de koepelkerk zo omarmend, haast heilig voelde. Het zou zijn gasten goed doen om hier met elkaar enkele uren rondom Evert hun emoties met elkaar te delen.

Na het eerste gesprek volgde nog een bezoek aan de Cultuurkoepel, waar wij alleraardigst ontvangen werden en waar wij onze plannen uit konden rollen. Evert had tijdens zijn werkzame leven veel mensen geraakt, omdat hij een ‘People-mens’ was, zoals zijn broer Laurens het omschreef. Evert hield van mensen en mensen hielden van Evert…. Er zouden honderden mensen komen, was de verwachting. Dat bleek inderdaad toen op de dag van afscheid, die al zes weken na ons eerste gesprek volgde, zo’n 600 tot 700 mensen naar de koepel kwamen. Haast iedereen had een witte bloem, een briefje met herinneringen en een kaars mee. Langzaam ontstond er een zee van licht rondom Evert en vulde het rode fluwelen hart naast Evert zich met lieve briefjes, terwijl op het grote podium achter Evert de witte bloemen maar aan werden gedragen.
De gasten van Evert, zijn vrouw Joke, Evert’s zoon Kevin en diens vriendin Kim bewogen zich ongehinderd tussendoor lange rijen mensen. Zo kwamen zij in gesprek met de mensen, die zij zelf ook wilden spreken. Het was goed zo. Iedereen hield zich aan de wens om niet te condoleren en alleen afscheid te nemen van Evert, die op zijn stoere steigerhouten baar voor op een podium stond. Na enkele afsluitende woorden droeg Kevin samen met de broers en vrienden Evert, hem de kerk uit onder de klanken van Monty Python’s: Always look on the bright side of live….. Evert had deze song zelf gekozen om zijn gasten met een knipoog terug te laten gaan in het leven. Het leven wat ook Joke, Kevin en Kim weer op zou nemen met in hun hart de lieve herinneringen aan deze bijzonder man Evert Overtoom…. Evert, jij hebt je leven voluit geleefd. Namens iedereen, bedankt voor al je liefde en warmte.

Troostcirkel - Gijsje Teunissen

handtekening-gijsje

Geplaatst op: 28 november 2016