Nabeschouwing Uitvaartmarkt Bergen

“Rouw op je dak?”

[singlepic id=91 w=320 h=240 float=left]Onder een stralende juni-zon vond zaterdag in Bergen rondom de Ruïnekerk de eerste Nederlandse uitvaartinformatiemarkt plaats.
Aan de buitenkant van de muren van het terrein van de Ruïnekerk was gewoontegetrouw de weekmarkt opgesteld en binnen de muren verrees zaterdagochtend met prachtige Maharadja-tenten de uitvaart informatiemarkt. Gijsje Teunissen van CHARON uitvaartbegeleiding, organisator van dit evenement wilde op deze dag mensen uit de Regio laagdrempelig kennis laten maken met alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn in uitvaartland…..

[singlepic id=88 w=320 h=240 float=left]De markt opende met een rouwstoet vooropgelopen door accordeonist Rob Stoop en trok vanaf de Hoflaan richting Ruïnekerk, alwaar men een rondje om de kerk deed. Dit is een oude traditie, waarmee men meende de ziel in verwarring te brengen om de weg naar huis niet meer terug te vinden.
De stoet eindigde met een toost: Vier het leven, waarna Marileen Fabels, uitvaartdanseres, onder de geluiden van de accordeon, het leven danste.

Gijsje was in het begin even bang dat het weer te mooi zou zijn en iedereen naar het strand zou trekken. Dit bleek ongegrond. Mensen waren zelfs uit het hele land gekomen voor het troostconcert en de voorstelling van jongeren ‘Rouw op je dak’ te volgen. De voorstelling was heftig, gezien het thema. In het nagesprek wat volgde was iedereen geraakt en zeer onder de indruk van de voorstelling. De aanwezigen waren het erover eens, dat deze voorstelling beslist door scholen en andere instelling ingehuurd zou moeten worden.

[singlepic id=90 w=320 h=240 float=left]Rouw op je dak kwam ook de rouwstoet voor sommigen. Maar het was natuurlijk nooit de bedoeling van Gijsje om mensen te kwetsen. Zij streeft openheid in de uitvaart en alles eromheen na. En dat is zeker gelukt, gezien de 500 bezoekers welke op deze dag met hun vragen en hun verhalen in gesprek kwamen met de standhouders. Er zijn weer veel vragen beantwoord en misverstanden de wereld uit geholpen.

Geplaatst op: 29 juni 2010