Prettig kerstfeest en een gelukkig nieuw jaar

kerstfoto

Hoe vaak horen en lezen wij dit niet in deze tijd, kersttijd, oud en nieuw. Een tijd waarin je lekker knus met je dierbaren samen bent en gezellig spelletjes bij de open haard speelt, kerstliedjes zingt en cadeaus uitpakt. Alleen maar vrolijke gedachten met als hoogtepunt ravotten in de sneeuw. Maar hoe anders is het soms bij één van onze buren, vrienden, bekenden of heel dicht bij – in onze eigen familie. Daar is iemand heel erg ziek, er zijn cellen die zich onbeheerst vermenigvuldigen en dit blijven doen, de ziekte met de grote K …..juist Kanker!  Soms vecht iemand al jaren tegen dit monster, maar vaak zijn families nog maar net op de hoogte van het vreselijke, soms uitzichtloze nieuws: kanker met uitzaaiingen, kanker in het laatste stadium … De dood vraagt er niet naar of je gezond hebt geleefd of  er een potje van gemaakt hebt. Ook niet of je leven nog maar net begonnen is, of al bijna voltooid. Het komt altijd onverwacht, Het slaat de persoon zelf en zijn omgeving voor een ogenblik – soms voor heel lang – volledig lam. Voor dit ogenblik – deze weken, maanden van hoop en wanhoop – staat de tijd stil. In mijn begeleidingen hoor ik regelmatig de verhalen die voorafgingen aan het overlijden, meestal heel heftig en triest. Het raakt mij ALTIJD. Het enige wat ik dan voor de familie kan doen is zorgvuldig met hun gevoelens omgaan en met liefde, aandacht en respect het afscheid begeleiden. Ik zou meer willen doen maar het ligt helaas niet in mijn macht om de dood een halt toe te roepen of kanker te verbannen. Eigenlijk maar gelukkig ook, want ik zou niet weten waar het naartoe zou gaan als iemand hier in deze wereld deze macht in handen zou hebben.

Toch opende zich een piepklein deurtje toen mijn oudste zoon Floris met het dappere plan bij mij kwam om per fiets 6x de Alpe d’Huez te gaan trotseren in de strijd tegen kanker. Floris is een fervente fietser en heeft zo menig ronde in Nederland en België gefietst, dus waarom niet deze Franse berg beklimmen. Samen met fietsvrienden vormt hij een team en via de organisatie Alpe d’HuZes proberen zij geld bij elkaar te sprokkelen. Stichting Alpe d’HuZes doet onderzoek naar kanker, zodat dit uiteindelijk niet meer als dodelijke, maar als chronische ziekte kan worden gezien.

Natuurlijk wilden wij ook sponsoren. Veel anderen sponsoren een bedrag als hij het haalt. Wij begonnen te brainstormen hoe wij nog meer geld kunnen inzamelen. Het idee ontstond om, van elke uitvaartrekening die CHARON Uitvaartbegeleiding stuurt, een vast bedrag te doneren aan de stichting Alpe d’HuZes. De families merken er niets van, hun rekening blijft gelijk. CHARON Uitvaartbegeleiding doneert vanaf nu totdat de tocht wordt verreden op 7 juni 2012.

Ik moest bij mijzelf wel even glimlachen, want zo zou Charon, de veerman uit de Griekse mythologie, niet alleen naar de overkant varen, maar soms ook nog even om moeten keren….

Alpe dHuZes1

Als dit het verschil voor sommige kankerpatiënten zou kunnen maken, zou het mij ook heel erg blij maken. Mocht mijn zoon met zijn klim het leed van mensen en hun naasten kunnen verzachten, door met alles wat in hem zit deze tocht succesvol uit te rijden – blik op oneindig en gaan voor nòg een euro meer voor het goede doel – dan wil ik graag deze euro’s in juni, na de fietstocht, overmaken. Natuurlijk ben ik op mijn zoon – of hij het nu haalt of niet –  supertrots en vooral blij dat er een verschil gemaakt is!  Ik denk meteen, misschien zijn er nog meer mogelijkheden om pijn en verdriet te verzachten. Als wij vanavond met zijn allen lekker bij de kerstboom cadeautjes uitpakken en morgen aan de rijk gevulde tafel met lekker eten en drinken zitten, denk dan aan je medemens die door een vreselijke ziekte het leven los moet laten en ons moet verlaten. Steek een kaarsje aan en denk terug aan het prachtige leven. En misschien kom je deze kerst op nog meer mooie en warme ideeën om mensen in een moeilijke tijd van hun leven te steunen of te helpen. Hoe groot of klein de bijdrage ook is, dat maakt niet uit. Het gaat om de intentie.

Ik wens iedereen een warm en gezellig kerstfeest toe en voor 2011 vooral gezondheid en liefde.

 

Kijk op onderstaande link om de geïllustreerde versie te zien van de column, zoals hij op 24 december 2011 in het Noord Hollands Dagblad te lezen was:

Column Prettig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar…

 

Geplaatst op: 24 december 2011