Met belangstelling heb ik afgelopen week naar de uitzending van RAMBAM over de doe-het-zelf-uitvaart gekeken. Zouden zij het hebben over de doe-het-zelf-uitvaart die wij op onze site bespreken? Ik was benieuwd. De uitzending begon met een klein onderzoek op straat over de uitvaartkosten. Niemand wist eigenlijk – althans van degene die interviewd werden – voor hoeveel zij verzekerd waren of wat een uitvaart kost. Dit is wat ik ook altijd tegen kom: mensen denken vaak, dat zij voor alles verzekerd zijn. Ook al hebben zij alleen maar een lidmaatschap bij het plaatselijke dragersgilde of betaalden zij ooit twee euro in de maand. De meesten willen vaak niet over hun laatste afscheid nadenken. Eigenlijk denk je dan dat je onsterfelijk bent,… of je laat het maar voor het gemak aan je nabestaanden over. Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die wel in gesprek gaan met een uitvaartleider om bij leven en welzijn over de mogelijkheden en kosten van hun laatste afscheid na te denken.
Het bleek bij de uitzending dat mensen steeds mondiger worden en meer wensen rondom hun afscheid hebben dan waarvoor zij verzekerd zijn. De naturaverzekeringen verzekeren immers alleen de basisbehoeftes. Geen tapas en prosecco of een rouwauto van Pim Fortuin of Lady Di.
Heel goed dus om er door deze uitzending toe aangezet te worden om erover na te denken wat je eigenlijk wilt en wat het dan zou kosten. Bij de doe-het-zelf-uitvaart op onze site gaan wij ervan uit dat je alles wat je zelf doet bespaart. Dus ja, een kist zelf maken kan honderden euro’s schelen. Maar wat voor mij belangrijker is, is dat je dan werkelijk aan het verwerken begint: je maakt immers het laatste huisje van je geliefde. Mijn vraag bij de meeste families is dan ook: heeft er iemand twee rechterhanden? Mocht dit niet zo zijn is er altijd nog de doe-het-zelf-kist, volgens Ikea beschrijving, in twintig minuten in elkaar te zetten. Dit bied ik niet alleen uit kostenbesparing aan, maar vooral om de mensen aan het werk te zetten, te laten verwerken. De tijd van; wij nemen u alles uit handen, is voorbij. Gelukkig heeft men ondertussen onderkend, dat familie betrokken moet blijven bij alle keuzes rondom het afscheid. En er is heel veel te kiezen….
Het werd duidelijk in de uitzending dat je als nabestaande op de eerste dag al heel veel beslissingen moet nemen en dat er dan meestal nog niet direct duidelijkheid is over de kosten. Zoals het in het programma gebracht werd, vond ik toch wel een beetje kort door de bocht. Moeten wij als uitvaartbegeleiders dan bij de familie binnen komen en naar het laatste bankafschrift vragen? Ik weet dat her en der in het land wel bankgaranties gevraagd worden, vooral door grote bedrijven. Maar dat gaat de meeste zelfstandige kleine uitvaartbegeleiders toch te ver. Zij willen het vanuit hun hart doen en in vertrouwen. Niet alleen de klant moet vertrouwen hebben, maar zoals u begrijpt ook de uitvaartbegeleider,. Ook het vertrouwen dat er betaald wordt. Het kan heel pijnlijk voor mensen zijn als je een uur na het overlijden van een geliefde over hun financiële situatie begint .
En ja… er moeten heel snel veel beslissingen genomen worden. Vandaar ook mijn eeuwige gezeur over voorgesprekken. Pas als je de keuzemogelijkheden kent, kan je kiezen …. En weet je ook hoeveel het gaat kosten.