Casa Charon - Costa Blanca

Troostreizen voor nabestaanden

Soms heb ik na een afscheid nog een tijdje contact met de families die ik begeleid. Zo ontving ik enkele jaren geleden, op vakantie in Spanje, een mailtje van een oudere weduwnaar:

Lieve Gijsje, wat fijn, dat je van je welverdiende vakantie geniet.

Ik maakte met mijn lief ook vaak mooie reizen naar het buitenland en dit mis ik nu zo… Natuurlijk willen de kinderen mij graag mee nemen op vakantie, maar ach,… wat hebben ze nu aan een papa, die nog zo verdrietig is… Hun leven, hun vakantie moet gewoon doorgaan.’

Dit bericht raakte mij zo en brak een beetje mijn hart. Ik begreep, dat kinderen de rouw om hun moeder anders verwerken dan hun vader het verlies van zijn echtgenote. Zij worden immers door het leven en hun kinderen weer helemaal opgenomen, maar voor hun vader stond de wereld nog steeds stil. Ik gunde deze man een fijne vakantie, maar begreep ook, dat zijn kinderen in een hele andere fase van verwerking zaten. 

Als een tekstwolkje in een tekenfilm plopte het bij mij naar boven:

‘Troostreizen, ik moet Troostreizen voor nabestaanden organiseren.’ 

Ik wilde nabestaanden in hele kleine groepen van drie tot vier personen een fijne tijd bezorgen. Geen rouwtherapie – want ik geloof heilig in het zelfherstellende vermogen van lichaam en geest – maar gewoon lekker verwend worden met heerlijk Spaans eten, Spaanse muziek, een massage, gesprekken met lotgenoten, maar ook gewoon een bommetje in het grote zwembad maken. Of lekker gek doen op een van de Rastamarkten, een heerlijke wandeling maken door de Spaanse natuur en er gewoon zijn. Even afstand nemen van je omgeving thuis en helemaal jezelf zijn.

Drie jaar heb ik gezocht naar het paradijs voor onze families. Een plek waar je helemaal tot rust kunt komen, maar waar de grote wereld toch dichtbij is. Een huis met een warme uitstraling, genoeg plek eromheen om alleen te kunnen zijn, maar ook met zijn allen kunnen praten onder het genot van een Spaanse wijn en lekker eten zo van het land. Ons motto luidt dan ook:

‘Voel je geborgen en vrij, ga je eigen gang of wandel lekker met ons mee. Laat je verwennen, praat met elkaar, verbind je …. 

En laat los …’

Je geliefde zal nooit bij je weg zijn. Misschien is dit de plek om hem of haar helemaal te omarmen, dicht bij je te houden en ook een beetje los te laten om door te gaan in een ander leven.

Graag ontvang ik jullie in Casa Charon aan de Costa Blanca.

Geplaatst op: 18 juni 2018