Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig rond de 7000. Dat was tien jaar terug aanzienlijk minder, de laatste jaren zijn op elk gebied de kosten gestegen. Zoals het hout voor de kisten, crematie en begrafeniskosten, brandstof en daarmee het vervoer en ook de arbeidskosten en dus de kosten voor de begeleiding. 

Het kan zodoende verstandig zijn een uitvaartverzekering af te sluiten. Er zijn twee verzekermogelijkheden; een kapitaalverzekering (ook wel geldverzekering genoemd) of een naturaverzekering (ook wel dienstenpakket genoemd). 

Met een kapitaalverzekering of geldverzekering kun je zonder verlies van geld bij elke uitvaartondernemer terecht waar je voorkeur naar uit gaat. Het verzekerde bedrag wordt geheel uitbetaald, wie de uitvaart ook begeleidt en wie de verzekeraar ook is. 

Bij een naturaverzekering of dienstenpakket ligt het iets gecompliceerder. Hier ben je verzekerd voor een bepaald pakket, bijvoorbeeld 50 rouwkaarten, een zwarte rouwwagen, 5 ligdagen in een uitvaartcentrum, crematie met dienst en nazit met koffie en koek. Elke andere keuze die je maakt zorgt voor meerkosten. Als je bij een naturaverzekering voor een andere uitvaarder kiest, keren ze een bepaald bedrag uit. Aan het dienstenpakket wordt een geldbedrag gekoppeld. Maar let wel dat bedrag is veelal lager dan wat geïndiceerd is. Soms scheelt dat wel 2000. Bij enkele verzekeringen is er ook een vrij te besteden bedrag, dat vervalt dan ook.
Hierom raden wij aan om bij een naturaverzekering bij de verzekeraar te informeren wat het uit te betalen bedrag zal zijn. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Het vraagt al genoeg om een uitvaart te organiseren, daar wil je niet ook dit soort geldzorgen bij hebben. Weet ook dat wij graag meedenken op welke posten te besparen valt. Een thuisopbaring kost bijvoorbeeld minder dan een opbaring in het Uitvaartcentrum, een kaart zou ook alleen digitaal verstuurd kunnen worden, eigen vervoer mag gebruikt worden voor de staatsierit, een baar en wade kunnen zelf gemaakt en een afscheidsceremonie kan wellicht ook in de eigen omgeving plaatsvinden met hapjes en drankjes verzorgd door naaste vrienden. Er is veel mogelijk om de kosten aanzienlijk te drukken. 

Verder beschikken wij ook over de optie om geld opzij te leggen via het Dunweg Depositofonds. U reserveert dan op een voordelige manier geld voor uw uitvaart, met een aantrekkelijke jaarlijkse rente. Dit kan ook een aanvulling op een uitvaartverzekering zijn. De kosten voor de uitvaart worden direct uit het depot gedaan. U bespaart uw nabestaanden de financiële nasleep van de uitvaart. 

Mocht u vragen over uw verzekering of het Depositofonds hebben, kunt u ook bij ons terecht. 

Petra Overbosch

Geplaatst op: 14 november 2023