Uitvaart zelf regelen?

Verbonden blijven ondanks Corona

Verbonden blijven ondanks  Corona

Corona heeft ons in de greep, maakt ons angstig en onzeker. Wat kan nog wel, wat niet meer.

Als Charon uitvaartbegeleiding willen wij doen, wat wij altijd deden, dicht bij de familie staan, hun steunen. Heel verdrietig dat dit nu zo moeilijk te doen is. We horen dat veel uitvaartbedrijven niet meer bij familie thuis komen en alles telefonisch regelen.

Gelukkig hebben onze medewerksters nog steeds de behoefte om dicht bij de familie te staan. Dit gaan wij ook blijven doen, wel goed beschermd. Bij onze huisbezoeken zal het misschien wel eens lijken alsof het carnaval is: onze medewerksters zijn totaal vermomd, dubbele handschoenen, een mondmasker op, schort of overal aan. Alles voor eenmalig gebruik, om de familie, onze medewerksters en iedereen eromheen, zoals bv het zorgpersoneel en chauffeurs te beschermen. Afstand van 1 ½ meter is echt noodzakelijk, dus zal een gesprek niet met de hele familie plaatsvinden, maar met een of twee mensen en misschien zelfs in de tuin. Alles om iedereen veilig en gezond te houden. 

A4 begroetingen liggendAls vrienden, buren, verdere familie sta je ook machteloos in deze tijd, maar dat hoeft niet.

Er zijn ondertussen al veel hartverwarmende initiatieven ontstaan. Graag wil ik dit met jullie delen, zodat iedereen – ondanks strenge regels – of misschien juist daarom, families in deze moeilijke tijd een hart onder de riem kan steken.

Hoor je dat je buurvrouw overleden is, steek dan een kaarsje aan en denk aan haar, nog mooier als je een foto van haar hebt en dit erbij zet. Maak hiervan een foto en stuur  dit naar de familie. Het zal hun hart verwarmen. Natuurlijk is dit ook mooi als je niet bij het afscheid kan zijn en dan het kaarsje aansteekt en je verbonden voelt met de familie. Ook hier kan je later een foto sturen.

De erehaag mag niet meer, want we mogen niet met 2 of meer mensen op straat samen zijn. Maar in je eigen voortuin of voordeur mag je nog wel staan, dit is zeker de veilige afstand. Hoe mooi is het als je bij het uit huis gaan van de overledene als buren hier staat en klapt, zwaait, een mooi gebaar doet naar de familie toe. Het zal hun de hele rit dragen, dit gebaar zal hun zeker steunen in de laatste moeilijke uren.

Natuurlijk kan je ook allemaal een hart in je raam hangen of mooie woorden op een doek schilderen.

Wij sturen ook graag bloemen. Hoe mooi zou het zijn, als je als buurt, vriendenclub, sportclub, familie allemaal een bloem besteld en er een lief briefje aanhangt. Deze bloemen zouden bij crematorium, kerk of de afscheidslocatie bezorgt worden en op alle lege stoelen gelegd kunnen worden. Al bij binnenkomst zal het de familie verwarmen en later zullen alle lieve berichten een lachje op hun gezicht toveren.

Dit kan natuurlijk ook alleen met briefjes. Lieve briefjes aan de uitvaartleider of de locatie geven en op de lege stoelen laten leggen. 

Zo zijn er natuurlijk nog heel veel meer bijzondere initiatieven. Zo heeft bijvoorbeeld de buurt in de tuin van de overledene in een boom allemaal hartjes, engeltjes, mooie briefjes gehangen om de familie te laten zien: wij zijn dicht bij jullie, we denken aan jullie, voelen ons verbonden met jullie, jullie zijn niet alleen. Hou hier natuurlijk ten alle tijde de richtlijnen van de overheid aan.

Juist in deze tijd is ook het lintenritueel van Charon heel belangrijk. Weet je verbonden met de overledene en zijn familie. Wordt het lintenritueel bij het afscheid gedaan, verbind je dan ook symbolisch – in gedachten – met een mooi lint met de overledene en de familie. Denk nog een keer aan al je mooie herinneringen en stuur al je goede intenties naar de familie. Zij zullen jullie steun heel hard nodig hebben. 

Wat je ook doet, alles is goed, maar laten we niet stil vallen in deze moeilijke tijd. Kom in actie, blijf het vertrouwen houden in de toekomst. 

Laten we nu afstand houden, zodat wij elkaar straks weer hartstochtelijk kunnen omarmen.

Lieve mensen, zorg goed voor jezelf en de ander en blijf gezond.

 

Geplaatst op: 9 april 2020